Κορωνοϊός: Άρχισαν οι διακομιδές ασθενών από τις κλινικές που επιτάχθηκαν

Τι ορίζει η απόφαση του υπουργείου Υγείας

Μετά την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκε το πρωί, ξεκίνησε ήδη η διακομιδή νοσηλευόμενων ασθενών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε κλινικές covid

Οι δύο κλινικές που επιτάχθηκαν είναι η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός Α.Ε. και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. 

Κορωνοϊός: Εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Επίταξη κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου οι κλινικάρχες θα πρέπει να παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη. 

Λινού: «Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση των κρουσμάτων»

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να του παραδώσουν την αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.).

Η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου για όλο το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η επίταξη, δηλαδή για τις επόμενες 15 μέρες. 

Προ των πυλών οι αποφάσεις: Πάμε για lockdown και τον Δεκέμβριο

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Διακομιδή Ασθενούς Στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές αυτές έχουν συνολικά 300 κλίνες (100 η κλινική Σαραφιανού και 200 η Γενική).

Σαραφιανός: «Δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων»

Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύονται στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς χωρίς κορωνοϊό.

Lockdown τύπου Ουχάν προτείνει ο Βατόπουλος - «Όλα κλειστά για 15 μέρες»

«Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες», είπε ο κ. Σαραφιανός.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι δεν γνωρίζει καθώς αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από δηλώσεις που έκαναν σε κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέα Υγείας. 

Κορωνοϊός: Ωρολογιακή βόμβα για διασπορά του ιού τα σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid θα μεταφερθούν αλλού, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ.

Σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία απάντησε: 

«Δεν το περίμενε κανείς, ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε εμείς, ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

Τέλος σημείωσε πως δύο κέντρα αποκατάστασης κοντά στη Θεσσαλονίκη είχαν την πρόθεση να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200 για να νοσηλευτούν εκεί ασθενείς με covid-19, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε για άγνωστους, όπως είπε, λόγους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top