Lockdown τύπου Ουχάν προτείνει ο Βατόπουλος - «Όλα κλειστά για 15 μέρες»

«Να βγαίνει έξω ένα άτομο από κάθε οικογένεια μόνο για τα απαραίτητα»

Επιβολή σκληρότερου lockdown -τύπου Κίνας- για δύο εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ ανησυχητική», σημειώνοντας πως αναμενόταν μια μείωση την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. 

Κορωνοϊός: Εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στην Ουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Ουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Βατόπουλος: «Πιθανή η παράταση του lockdown»

Ο καθηγητής Βατόπουλος πρόσθεσε ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, καθώς δε θα μπορούν να νοσηλευτούν.

Τέλος, σχετικά με την επίταξη σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μία κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν είναι η κινέζικη πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 23 Ιανουαρίου έκλεισε τα σύνορά της και έλαβε δραστικά μέτρα, ενδεικτικά του επιθετικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τον ιό. Οι κάτοικοί της τέθηκαν σε απομόνωση για περίπου δυόμιση μήνες, ενώ πάγωσαν οι οικονομικές δραστηριότητες. Η «πόλη φάντασμα» άρχισε να ξαναμπαίνει στους ρυθμούς της δειλά δειλά στις αρχές Απριλίου, πάλι με περιοριστικά μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας και τη φυσική απόσταση. Στα τέλη Απριλίου, η Ουχάν δεν είχε κανένα ασθενή με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της, ενώ φαίνεται πως νίκησε τον κορωνοϊό, καθώς δεν αντιμετωπίζει το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top