Αλλάζει από αύριο ο κωδικός «6» - Μόνο με τα πόδια οι μετακινήσεις

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για σκληρότερο lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Νέο σκληρότερο lockdown θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, που έχει σαν αποτέλεσμα να «κοκκινίζει» ολόκληρη η χώρα. Οι μετακινήσεις με τον κωδικό «6» αναμένεται να αλλάξουν, καθώς θα γίνονται μόνο με τα πόδια, και όχι με το αυτοκίνητο, όπως ισχύει σήμερα.  

Νέα μέτρα για κορωνοϊό: Στο τραπέζι του Μαξίμου το καθολικό lockdown!  

Χθες ανακοινώθηκαν 2.353 νέα κρούσματα, την ώρα που οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 422. Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στην Αττική με 1.159 κρούσματα, ενώ με ταχύ ρυθμό προς το «βαθύ κόκκινο» κινούνται η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη καθώς και περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. 

Με τη διασπορά, λοιπόν, του κορωνοϊού να είναι εκτεταμένη, συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε να αποφασίσει τι θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση για να ανασχεθεί η έξαρση της πανδημίας. 

Βατόπουλος στο star.gr: Γιατι επιμένουν τα κρούσματα παρά το lockdown

Εκτός από την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, άλλοι παράγοντες που καθιστούν πλέον επιβεβλημένο το σκληρότερο lockdown είναι η μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού, αλλά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. 

Lockdown: Τα σενάρια που θα εξεταστούν σήμερα

Με την επιδημιολογική εικόνα να είναι ζοφερή, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τις επόμενες δέκα μέρες, έως και την Καθαρή Δευτέρα. 

Lockdown: Σκέψεις για περιορισμούς στα SMS με κωδικό «4» και «6»

Στους κόλπους της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διχογνωμία, ως προς την τελική εισήγηση που θα πρέπει να γίνει. Κάποιοι προκρίνουν σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα, ενώ άλλοι «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».

Καθολικό lockdown

Στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο του καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, αυτό θα ισχύσει σίγουρα έως και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, με ενδεχόμενο μίας ακόμα εβδομάδας παράτασης. 

Θωμαΐδης: «Καμία μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής»

Τα μέτρα που θα επιβληθούν θα είναι αυτά που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στις περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ αναμένεται και η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι επαφές. 

Πάντως ανασταλτικός παράγοντας για το σενάριο αυτό είναι η κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων. 

Απαγόρευση μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα

Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και η επέκτασή της έως τις 21:00 για όλες τις μέρες της εβδομάδας, καθώς το μέτρο δεν απέδωσε και προκάλεσε μεγαλύτερο συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, παραλίες και πάρκα.

Lockdown: Καθαρά Δευτέρα στο… σπίτι – Τι θα γίνει με σχολεία και αγορά

Μερίδα των ειδικών που ζητούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προτείνουν την απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με εξαίρεση τη μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και φαρμακείο.

Επίσης, θα συζητηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο αν και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Αττικής.

Lockdown: Αλλαγές στα SMS με κωδικό«4» και «6» 

Εξετάζεται ακόμα πολύ σοβαρά να υπάρξουν αλλαγές στους κωδικούς «6» και «4» για τις μετακινήσεις. 

Κορωνοϊός: Η περιοχή με το σκληρότερο lockdown στην Ελλάδα

Αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιώντας τους δύο αυτούς κωδικούς βρίσκονταν από τη μια μεριά της Αττικής στην άλλη για να πραγματοποιήσουν μια βόλτα. 

Έτσι, αν κι εφόσον δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι πολύ πιθανόν να επιτρέπεται η μετακίνηση με κωδικό «6» μόνο με τα πόδια, δηλαδή σε μια κοντινή χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών. 

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση η αστυνομία για παράνομα πάρτι

Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, αυστηρότερους ελέγχους από την αστυνομία και διασταύρωση των στοιχείων των πολιτών, ώστε αν για παράδειγμα κάποιος που κατοικεί στο Γαλάτσι, βρεθεί στη Γλυφάδα, να του επιβληθεί πρόστιμο. 

Στο μικροσκόπιο και ο κωδικός «4» για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 7 ημέρες- Τα ποσοστά ανά περιοχή

Οι έλεγχοι και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πιο αυστηροί, ενδεχομένως και με τηλεφωνική διασταύρωση, με στόχο να περιοριστούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πελώνη: «Περιμένουμε τις εισηγήσεις για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις»

Τις αλλαγές στον κωδικό μετακίνησης «6» επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη. 

«Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αναμένεται από αύριο οι μετακινήσεις με τον κωδικό «6» να γίνονται πλέον μόνο με τα πόδια, ενώ επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα κι επέκτασής της στις 21:00 για όλες τις μέρες. 

Επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και στη συνέχεια όλες οι ενέργειες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του καλοκαιριού. 

Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις, τα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα και θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top