Θωμαΐδης: «Καμία μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής»

«Έξυπνα» μέτρα προτείνουν οι επιστήμονες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Ανησυχητική είναι η εικόνα που δίνουν τα λύματα στην Αττική για το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα. Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μείωση. 

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από μετρήσεις που έγιναν την Κυριακή το βράδυ και αφορούν μέχρι και στην χθεσινή μέρα. 

Κορωνοϊός: Στο 100% η πληρότητα ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε o κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ακόμα πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ήταν γύρω στο 200% κι ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται της τάξης του -20%, ποσοστό που δεν είναι σημαντικό. 

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 80% τα περιστατικά

«Δε φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα», συνέχισε. 

Ο κ. Θωμαΐδης πρόσθεσε πως αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν σωστά την υγειονομική κατάσταση, τότε θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα τις επόμενες μέρες και θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν και πάλι τα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς ο Μάρτιος είναι μήνας αύξησης των ιώσεων. 

Κορωνοϊός: Η περιοχή με το σκληρότερο lockdown στην Ελλάδα

Συζητήσεις για διαφορετικού τύπου μέτρα πυροδοτεί το γεγονός ότι το lockdown δεν αποδίδει όσο ανέμεναν οι ειδικοί, με μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εισηγούνται την επανεξέταση του μείγματος περιορισμών που βρίσκεται σε ισχύ.

Βασιλακόπουλος: Χρειάζονται «έξυπνα» μέτρα το lockdown δεν αποδίδει

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε πως η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από εκείνη του Νοεμβρίου, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν πάνω από 600. 

Άρση lockdown: Ποια ημερομηνία ανοίγει τελικά η αγορά   

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε πως το lockdown δεν αποδίδει, όσο αναμενόταν και είπε ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση των πολιτών. 

Τάχθηκε επίσης κατά της εφαρμογής του SMS στο 13032 για ψώνια, γιατί όπως είπε, κατά τη γνώμη του θα δημιουργήσει συνωστισμό και πρότεινε τη λειτουργία της αγοράς με click in shop. 

Κρούσματα σήμερα: «Πρωτιά» για την Αττική - 159 μόνο στο κέντρο της Αθήνας

Συνέστησε τέλος υπομονή, προβλέποντας ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. 

Καπραβέλος: «Οξεία φάση του τρίτου κύματος»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε «οξεία φάση του τρίτου κύματος», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κορωνοϊός: 1.176 νέα κρούσματα στη χώρα - Πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι

Ωστόσο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας πως δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια, με τη θνητότητα να μένει χαμηλά. Όπως είπε όμως «η απειλή ενός πολυεθνικού στελέχους θα αλλάξει τους κανόνες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει μειωθεί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση φαίνεται διαχειρίσιμη επί του παρόντος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top