Βατόπουλος στο star.gr: Γιατι επιμένουν τα κρούσματα παρά το lockdown

Τι είπε για τη διπλή μάσκα και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Όσα είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο star.gr 

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, αν και μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα σκληρού lockdown. Την ίδια ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται και ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένη θεωρείται η παράταση των μέτρων περιορισμού.

«Τα κρούσματα επιμένουν παρά το μακρόχρονο lockdown όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εμφανίζονται εστίες υπερμετάδοσης σε διάφορα μέρη του Λεκανοπεδίου, αλλά και σε διάφορους νομούς με τελευταίο την Αρκαδία. Ο ιός αντιστέκεται και δε φαίνεται πρόθυμος να αντιμετωπιστεί εύκολα», είπε στο star.gr ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία.

Ο ιός αντιστέκεται είπε στο star.gr ο καθ. Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ερωτώμενος αν φταίει το μείγμα των μέτρων ή οι μεταλλάξεις του ιού για τη συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι είναι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. 

«Φταίνε πολλά πράγματα, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κάποιας ευθύνης. Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και χρειάζεται πάρα πολύ προσεκτική παρακολούθηση της εφαρμογής αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Την ίδια ώρα, οι μεταλλάξεις αυξάνουν την ικανότητα του ιού να μεταδίδεται πιο εύκολα», σημείωσε.

Αυστηρότερα μέτρα προ των πυλών - Περιορισμοί στα sms με κωδικό 6

Σύμφωνα με τον ίδιο, αισιοδοξία γεννά πάντως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, που προχωρά στη χώρα.

Βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι σε λίγο μικρότερες ηλικίες από παλαιότερα κι αυτό είναι ένα καλό νέο, διότι περιμένει κανείς αναλογικά να έχει λιγότερα βαριά περιστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Θωμαΐδης: «Καμία μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής»

Τα μέτρα που εξετάζει η Επιτροπή

Αύριο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, ενώ την Παρασκευή θα συγκληθεί σε σώμα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εισηγηθεί νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η κατάσταση είναι πλέον αρκετά πολύπλοκη, καθώς στην εξίσωση έχουν μπει έντονα και οι αντοχές της κοινωνίας που φαίνεται ότι έχουν δοκιμάζονται.

«Δεν αναφέρομαι μόνο στις ψυχολογικές και θεωρητικές αντοχές, αλλά και στο πρακτικό πρόβλημα που δημιουργείται στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, την ανεργία. Συνεπώς πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και αυτές τις παραμέτρους και αυτό βέβαια θα το κάνει η Πολιτεία και όχι η Επιτροπή των Επιδημιολόγων, η οποία έτσι κι αλλιώς προτεραιότητα έχει τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Στο 100% η πληρότητα ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής

Αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να βάζει φρένο στις μετακινήσεις των πολιτών από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6», ο κ. Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαν σκέψη, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την εφαρμογή του μέτρου.  

«Αυτό είναι εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόσεις, διότι τουλάχιστον στο Λεκανοπέδιο είναι πάρα πολλοί δήμοι και είναι ένα πολεοδομικό συγκρότημα δύσκολο να το περιφρουρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Lockdown: Καθαρά Δευτέρα στο… σπίτι – Τι θα γίνει με σχολεία και αγορά

Για τη χρήση διπλής μάσκας, σημείωσε πως το μέτρο κρίνεται χρήσιμο και εξετάζεται από την Επιτροπή, ωστόσο όπως τόνισε, πιο χρήσιμη θα είναι η υπενθύμιση στον κόσμο για τον ορθό τρόπο χρήσης της μονής μάσκας.

«Βλέπουμε ακόμη ανθρώπους με τη μύτη έξω ή ανθρώπους που έχουν τη μάσκα πάρα πολύ χαλαρά στο πρόσωπό τους και συνεπώς είναι σαν να μην τη φορούν. Η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να βοηθήσει και για να εφαρμόζεται σωστότερα η πρώτη, βάζοντας τη δεύτερη από πάνω, αλλά και όταν περιμένει κάνεις μεγαλύτερο συνωστισμό», τόνισε.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, για να συστήσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού (φωτογραφία eurokinissi).

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος στο star.gr, η εφαρμογή «έξυπνων», «χειρουργικών» μέτρων, έναντι οριζόντιων, εξαρτάται πάρα πολύ από τη δυνατότητα να αναλύονται με μεγάλη λεπτομέρεια τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Όσο καλύτερα τα αναλύουμε και κατανοούμε τον τρόπο που διασπείρεται ιός στην κοινωνία και τις παραμέτρους που καθορίζουν αυτή τη διασπορά, δηλαδή σε τι βαθμό φταίνε τα σχολεία, η αγορά, οι μετακινήσεις ή οτιδήποτε άλλο, τόσο μπορούμε να πάρουμε και μέτρα λιγότερο οριζόντια», είπε.

Εμβόλια: Mύθοι και αλήθειες για τις παρενέργειες και την ασφάλειά τους

Υπάρχει κάποιο μέτρο που να εφαρμόζεται στο εξωτερικό και να εξετάζεται να υιοθετηθεί εδώ; Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο τέτοιο μέτρο, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ήταν δύσκολο να το «εισάγουμε» στη χώρα μας. 

«Δε νομίζω ότι η υπόλοιπη Ευρώπη είναι καλύτερα από εμάς. Μάλλον χειρότερα είναι. Όμως είναι δύσκολο να φέρεις κοινωνικά μέτρα από το εξωτερικό στην Ελλάδα και να τα εφαρμόσεις, γιατί είναι διαφορετικές οι συνθήκες», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top