Συνταγή για λαχταριστό ιμάμ μπαϊλντί

Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία από τον σεφ Λάμπρο Βακιάρο

Ένα λαχταριστό ιμάμ μπαϊλντί έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας. Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Πεντανόστιμο αρνάκι κλέφτικο σε τραγανό φύλλο

Προετοιμασία 35'

Μαγείρεμα 45'

Υλικά

  • 8 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες
  • 120 + 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 120 γρ. γλυκό κρασί
  • 600 γρ. ώριμες τομάτες (τριμμένες)
  • 40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι – πιπέρι

Bήμα-βήμα πώς να φτιάξεις πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου με μέλι

Για το γαρνίρισμα

  • 300 γρ. γιαούρτι200 γρ. φέτα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 2.5 γρ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

  • Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια, τις στεγνώνουμε καλά και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε σε δύο ή τρία σημεία κατά μήκος από μια πλευρά. 
  • Mε αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της μελιτζάνας, και παράλληλα η μελιτζάνα θα είναι μαγειρεμένη κι ολόκληρη. 
  • Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, με προσοχή προσθέτουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις χαραγμένες πλευρές προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της κάθε μελιτζάνας, πιέζοντας σταδιακά και στη συνέχεια της αφαιρούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.

Τέτοιο προφιτερόλ δεν έχετε ξαναφάει! Έχει σοκολάτα και κρέμα λεμόνι

Για τα κρεμμύδια

  • Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε την άλλη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 3 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ και ομογενοποιούμε με τα κρεμμύδια. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και περιμένουμε εώς ότου σχεδόν εξατμιστεί.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Κανελόνια από κρέπες με μπολονέζ κοτόπουλου

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τις αντιστάσεις.
  • Προσθέτουμε στα κρεμμύδια την τριμμένη τομάτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνω τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα ταψί του φούρνου (30×40 εκ.) τοποθετούμε τις μελιτζάνες με τις χαρακιές προς τα πάνω και στη συνέχεια με δυο κουτάλια τις ανοίγουμε ελαφρώς για να δημιουργήσουμε χώρο ώστε να τις γεμίσουμε.
  • Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με τα κρεμμύδια στις μελιτζάνες και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά μέχρι να μελώσουν.

Για το γαρνίρισμα

  • Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και πολτοποιούμε έως ότου έχουμε μια κρέμα.
  • Διορθώνουμε τη γεύση αλάτι και πιπέρι.

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top