Λαδένια με ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα και ρίγανη

Το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες της μέρας

Θέλετε να φτιάξετε κάτι που να μπορείτε να το απολαύσετε όλες τις ώρες της μέρας; Δηλαδή και για πρωινό και για σνακ και ως συνοδευτικό με το κυρίως γεύμα σας;

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έφτιαξε λαδένια με ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα και ρίγανη και έδωσε στους τηλεθεατές του breakfast@star τη συνταγή.

Υλικά ζύμη

· 500 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
· 250 γρ. χλιαρό νερό
· 8 γρ. ξηρή μαγιά
· 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 40 γρ. ελαιόλαδο
· Αλάτι
· Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Υλικά για τη λαδένια ( μπορεί να θέλει τα μισά για 1 ζυμάρι ) Τσεκ δοκιμή**
· 2 μεσαία ξερά κρεμμύδια
· 3 μεσαίες ώριμες ντομάτες
· 150 γρ. τυρί φέτα
· 5 κ.σ. ελαιόλαδο
· 5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
· Αλάτι
· Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση της Συνταγής

· Προσθέτουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργήσει η μαγιά, για 10’.
· Ρίχνουμε το αλεύρι στο κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το γάντζο, για 1’.
· Προσθέτουμε σιγά - σιγά το νερό με τη μαγιά μέσα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα τα υλικά μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα σώμα για περίπου 3’.
· Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στην ίδια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, για περίπου 4’.
· Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα ενός μεγάλου μπολ, πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα το ζυμάρι, το μεταφέρουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 60’. (Τσεκάρισμα στη δοκιμή) **
Εκτέλεση για τη λαδένια
· Προθερμαίνουμε το φούρνος τον αέρα, στους 180°C.
· Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια, στη συνέχεια σε χοντρές φέτες με πάχος ½ εκ. και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
· Πλένουμε τη ντομάτα, τη στεγνώνουμε, την κόβουμε στη μέση σε 2 ίσα κομμάτια, στη συνέχεια σε φέτες όπως τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο μπολ.
· Ρίχνουμε στο μπολ τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
· Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού ( 33*25) και μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι. (τσεκάρισμα στη δοκιμή ).**
· Απλώνουμε το ζυμάρι ομοιόμορφα με τα δάχτυλα μας, ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού και να δημιουργήσουμε μικρές λακκούβες στην επιφάνεια του.
· Τοποθετούμε τις ντομάτες μαζί με τα κρεμμύδια ομοιόμορφα επάνω από το ζυμάρι σε διάφορα σημεία και πασπαλίζουμε με το λάδι που έχει μείνει στο μπολ.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 20’.
· Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και θρυμματίζουμε πάνω από τη ντομάτα και το κρεμμύδι τη φέτα με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, να πάρει ωραίο χρώμα η φέτα, για ακόμα 15’.
· Αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε τη λαδένια να κρυώσει επάνω σε να ξύλο κοπής, για 20’.
· Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Δείτε την εκπομπή breakfast@star 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top