Σαρηγιάννης: «Τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τον Φεβρουάριο»

Τι θα κρίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να παρουσιάζουν ανησυχητικά αυξητική τάση, οι επιστήμονες εξετάζουν πολύ σοβαρά τη λήψη νέων μέτρων, ακόμα και την αναβολή του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Κορωνοϊός: Αποφασίζει σήμερα η επιτροπή για Γυμνάσια -Λύκεια

Η παρούσα επιδημιολογική εικόνα προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως η παρούσα αύξηση των κρουσμάτων, αν και προβλεπόμενη είναι «λίγο πιο τσιμπημένη», από αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες. 

Ο ίδιος πρόβλεψε πως βάσει ειδικού μοντέλου που έχει αναπτυχθεί, τον Φεβρουάριο τα κρούσματα αναμένεται να αγγίξουν τετραψήφιο αριθμό. 

Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση για πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: «Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων»

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, υπογράμμισε επίσης στον ΑΝΤ1 ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Τάχθηκε επίσης υπέρ της τήρησης και αυστηριοποίησης των μέτρων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία. 

Όπως είπε, το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων ταυτόχρονα με τα ανοιχτά καταστήματα είναι «δύσκολη εξίσωση», όμως επανέλαβε ότι το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι προτεραιότητα τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για την κυβέρνηση. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων - Τι λένε οι ειδικοί στο Star

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσον αφορά στον συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Γώγος: «Ειλημμένη απόφαση το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων»

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, μιλώντας στο Mega τόνισε πως το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου είναι ειλημμένη απόφαση. 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από Κικίλια για λιανεμπόριο και σχολεία!  

Ωστόσο, όπως είπε η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, είναι κρίσιμη και αυτό μπορεί να ανατραπεί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αρκετές περιοχές  και η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πώς μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των «κόκκινων» περιοχών δε θα λειτουργήσουν, όμως προβληματισμός υπάρχει για την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η Αττική. 

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη, όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», είπε ο κ. Γώγος.

Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη στη Βόρεια Ελλάδα

Και ο ίδιος εξήγησε πως ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων , τονίζοντας πως η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά κι ούτε δραματική. 

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.

«Να είμαστε σε εγρήγορση», κατέληξε ο κ. Γώγος καλώντας για μία ακόμα φορά να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν συνθήκες συνωστισμού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top