Κορωνοϊός: Αποφασίζει σήμερα η επιτροπή για Γυμνάσια -Λύκεια

Στο τραπέζι νέα μέτρα με τον φόβο ενός τρίτου κύματος

Στον αέρα βρίσκεται το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σημάνει συναγερμό.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί την αυστηροποίηση των μέτρων, υπό τον φόβο ενός τρίτου μεγάλου κύματος της πανδημίας, που θα οδηγήσει σε ασφυξία το σύστημα υγείας. 

Σύψας για σχολεία: «Ίσως να μην ανοίξουν στην Αττική γυμνάσια και λύκεια»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι ειδικοί με την εικόνα στην Αττική, όπου χθες ανακοινώθηκαν 405 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Οι «κόκκινες» περιοχές του λεκανοπεδίου είναι κυρίως ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 104 κρούσματα χθες, ο βόρειος τομέας με 76 νέα κρούσματα και ο δυτικός τομέας με 63.

Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει, επίσης, για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας. Το νέο στέλεχος θεωρείται πιο μεταδοτικό και ερευνάται γι’ αυτόν τον λόγο η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην Αττική. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων - Τι λένε οι ειδικοί στο Star

Ο δε δείκτης Rt, που δείχνει τον βαθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων, όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης στο star.gr βρίσκεται στο 0,94 και πλησιάζει το 1, το όριο δηλαδή που σηματοδοτεί κόκκινο συναγερμό για τη διασπορά του ιού. 

Lockdown: Τα σενάρια για τα νέα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 19:00 το απόγευμα τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συνεδριάζουν, ώστε να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουν στις εισηγήσεις τους. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 800 και την Τετάρτη 27/1 τα κρούσματα - 32 νεκροί σε 24 ώρες

Κανείς δεν μπορεί να πει πλέον με ασφάλεια πως θα τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός και τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. 

Ένα από τα σενάρια επίσης που εξετάζονται από την επιτροπή είναι η λειτουργία των καταστημάτων με click away ή ακόμα και να κλείσουν τα καταστήματα για να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη στη Βόρεια Ελλάδα

Ενδέχεται, επίσης, να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και να παραμείνουν ανοιχτά και τα καταστήματα. 

Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα και αύριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη και οι παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί. Σε αυτό που συμφωνούν επιστήμονες και κυβέρνηση είναι πως προέχει η δημόσια υγεία. Με δεδομένο, μάλιστα, πως ο Φεβρουάριος θεωρείται γενικά δύσκολος μήνας με αρκετές ιώσεις, οι αποφάσεις θα ληφθούν με πολύ μεγάλη προσοχή και σκέψη. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top