Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αναμενόμενη χαρακτήρισε μιλώντας στο star.gr την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Την ίδια ώρα προειδοποίησε για νέο lockdown στη χώρα, εάν ξεφύγει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

«Aκόμη δεν είναι στατιστικά σημαντική η αύξηση. Την περιμέναμε μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων. Όταν ένα μέτρο τρέχει και πάνω του βάζουμε ένα δεύτερο υπάρχει αλληλεπίδραση, οπότε αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμά της», είπε.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από Κικίλια για λιανεμπόριο και σχολεία!  

Αναφερόμενος στο δείκτη Rt που δείχνει το βαθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων (δηλαδή πόσους ανθρώπους επιμολύνει κάποιος ο οποίος νοσεί), σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι στο 0,94, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης αυξάνεται κατά 1%, δηλαδή κατά 0,01 την ημέρα. 

«Ό,τι περνάει το 0,9 είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά στο όριο που είναι το 1, οπότε είμαστε πολύ κοντά στο να ξεφύγουμε και να πάμε σε αύξηση», τόνισε.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία eurokinissi)

Όπως εξήγησε, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων η κινητικότητα στις εμπορικές περιοχές αυξήθηκε κατά 10 με 20%, ενώ και στις μεταφορές καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 5%.

«Συνολικά το λιανεμπόριο θεωρούμε ότι έχει προσδώσει μία μείωση στην περιστολή, μία χαλάρωση δηλαδή, της τάξεως του 6%. Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό, που εξηγεί και την ελαφρά αύξηση που βλέπουμε, οφείλεται κυρίως στο συγχρωτισμό που γίνεται στις μεταφορές καθώς κινείται ο κόσμος για να ψωνίσει και όχι στις ουρές έξω από τα καταστήματα», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Πάνω από 800 και σήμερα τα κρούσματα - 32 νεκροί σε 24 ώρες

Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη οφείλουμε να εστιάσουμε στο θέμα των μεταφορών προκειμένου να μειώσουμε εκεί το ιικό φορτίο.

«Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε εύκολα τα μέσα, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μειώσουμε την πιθανότητα έκθεσης ή την έκθεση σε υψηλό ιικό φορτίο».

Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη στη Βόρεια Ελλάδα

«Κίνδυνος για νέο lockdown αν ξεφύγει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού»

Αναφερόμενος στην παρουσία του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία ελαφριά τάση μεγάλης διασποράς του, η οποία αν ξεφύγει μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown, καθώς έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων με το νέο στέλεχος είναι λίγο τσιμπημένος 5 -10 κρούσματα, σε σχέση με αυτόν που περιμέναμε. Δεδομένου ότι είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, θα πρέπει να το υπολογίσουμε εκ νέου ως μεταβλητή στα επιδημιολογικά μοντέλα για την πανδημία», είπε.

Γώγος: «Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων»

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για το τρίτο κύμα της πανδημίας- Πότε αναμένεται ένα νέο lockdown

Αν την ερχόμενη Δευτέρα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια στη χώρα τότε θα υπάρξει μία επιπλέον αύξηση της χαλάρωσης κατά 4,5%, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. 

«Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογίσουμε και το 5,5% από τα δημοτικά και το 6% από το λιανεμπόριο, τότε συνολικά θα έχουμε 16% πιο πολύ μείωση στην περιστολή, από αυτή που είχαμε πριν τα Χριστούγεννα. Οι προσομοιώσεις δείχνουν πιθανό ένα τρίτο κύμα της πανδημίας προς το τέλος του Απριλίου», είπε.

Μητσοτάκης: O κίνδυνος παραμονεύει, προσαρμογή των μέτρων αν χρειαστεί

Όπως πρόσθεσε, οδεύοντας προς την κορύφωση του τρίτου κύματος, θα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και θα δημιουργείται παράλληλα πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Πλήρωση των κλινών ΜΕΘ αναμένεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, γύρω στις 18 του μήνα. Προφανώς όμως, επειδή θα το δουν οι άνθρωποι του υπουργείου Υγείας, μέτρα περιορισμού της μετάδοσης θα παρθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

Στο τέλος Μαρτίου προβλέπονται περίπου 1.670 κρούσματα καθημερινά, αριθμός ο οποίος είναι περίπου ο μισός από αυτόν του Νοεμβρίου, όταν έφτανε στα όρια του το σύστημα  Υγείας. Η διαφορά είναι ότι συγκριτικά, τον Οκτώβριο οι ΜΕΘ ήταν άδειες, ενώ αυτή τη στιγμή είναι κατά 48% γεμάτες και στην Αθήνα κατά 63%. Οπότε τα περιθώρια μπροστά μας θα είναι πιο περιορισμένα», εξήγησε.

Βρετανία: Τι θα ισχύει για όσους επιστρέφουν από χώρες «υψηλού κινδύνου»

Τι θα γίνει αν δεν ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα

«Αν τελικά δεν ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα, τότε δε θα αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα, αλλά θα το τραβήξουμε πιο πίσω και εκεί ελπίζουμε ότι θα έρθουν ξαφνικά πολλά εμβόλια», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε, ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν χωρίς να επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργείται παράλληλα αυξημένος αριθμός τεστ τόσο στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Μητσοτάκης: Ασκούμε πίεση στις εταιρείες για περισσότερα εμβόλια

«Λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο ανίχνευση με rapid τεστ, αλλά και αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, που είναι μία έξτρα διαδικασία για κάθε δείγμα, από αυτήν που μέχρι τώρα κάναμε.

Θα πρέπει να μπορούμε να αναλύουμε τα τεστ γρήγορα για να βλέπουμε αν και πού υπάρχει διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους, προκειμένου να παίρνουμε αν χρειάζεται συγκεκριμένα τοπικά μέτρα. Διαφορετικά η απάντηση είναι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, δηλαδή lockdown», είπε.

Τι θα ανοίξει τελικά και τι όχι τη Δευτέρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων 

Πότε αναμένεται να πετύχουμε ανοσία της αγέλης

Υπολογίζοντας ότι κάθε μήνα θα εμβολιάζονται πλήρως 200.000 πολίτες, τότε ανοσία αγέλης θα επιτύχουμε στην καλύτερη περίπτωση τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. Όπως σημείωσε, έως τότε η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη και ένα υποχρεωτικό μέτρο για να μην υπάρξουν προβλήματα επανανόσησης, ακόμη και για αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top