Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη στη Βόρεια Ελλάδα

«Είναι πολύ πιο μεταδοτική και θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό»

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Μπορεί το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όμως οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

Κορωνοϊός: Φόβοι για τρίτο lockdown – Ανησυχία για τις «κόκκινες» περιοχές

Μετάλλαξη κορωνοϊού: 62 τα κρούσματα - Πού εντοπίστηκαν ακόμα τρία νέα

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου, η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη, γεγονός που θα πρέπει «να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Γώγος: «Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων»

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δε βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου.

Lockdown: Σκέψεις για νέα μέτρα λόγω αυξημένων κρουσμάτων

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, δήλωσε στην ίδια πηγή πως με την επανεξέταση των παλαιών δειγμάτων που έχουν διατηρηθεί στο εργαστήριο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στην Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχη έρευνα γίνεται από άλλα εργαστήρια για την υπόλοιπη επικράτεια. 

Εκτίμησε, δε, πως «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» και γι’ αυτό «είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε». 

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στα λύματα Θεσσαλονίκης

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε για μία ακόμη εβδομάδα το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 20ής, 22ας και 25ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες της 13ης, 15ης, 18ης Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει στα ίδια επίπεδα, συνεχίζοντας το μοτίβο των οριακών αυξομειώσεων από μέτρηση σε μέτρηση.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες», ανέφερε ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top