Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων - Τι λένε οι ειδικοί στο Star

Πόσο ευθύνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Η δύσκολη εξίσωση της χαλάρωσης των μέτρων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα προβληματίζει τους πολίτες. Λοιμωξιολόγοι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δίνουν τη δική τους εκτίμηση για την αύξηση των κρουσμάτων και κατά πόσο αυτή σχετίζεται με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

Σύμφωνα με τον καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αποδοθεί στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας που έχει αποφασιστεί τις τελευταίες μέρες. Επεσήμανε, δε, ότι απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση του φαινομένου από τον ΕΟΔΥ και την πολιτική προστασία.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από Κικίλια για λιανεμπόριο και σχολεία!  

συνωστισμός στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι εικόνες συνωστισμού και οι ουρές έξω από τα καταστήματα το σαββατοκύριακο προκάλεσαν εντύπωση και προβληματισμό στους ειδικούς. Όπως τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, κάθε επαφή που έχουμε με οποιονδήποτε εκτός οικίας περιέχει ρίσκο μετάδοσης του ιού, ενώ δεν απέκλεισε μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των νέων μολύνσεων τις επόμενες ημέρες.

«Πολύ πιθανό τις επόμενες λίγες μέρες να δούμε ύστερα από δύο μήνες πτώσης, αύξηση στους θανάτους και στους διασωληνωμένους»

Κορωνοϊός: Πάνω από 800 και σήμερα τα κρούσματα - 32 νεκροί σε 24 ώρες

Μπορεί να υπάρξει «κανονικότητα» χωρίς συνωστισμό;

Μετά από αρκετές εβδομάδες αυστηρού lockdown στη χώρα, έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα χαλάρωσης των μέτρων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πόσο εφικτή είναι, όμως, αυτή η μερική επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός;

Κρούσματα σήμερα: «Βράζει» η Αττική - Πού εντοπίζονται τα περισσότερα

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «Για να υπάρξει μία σχετική κανονικότητα στη λειτουργία των καταστημάτων και να μην αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε, πρέπει η κυβέρνηση να θέσει κανόνες, όπως την ύπαρξη ραντεβού πριν προσέλθουμε στα καταστήματα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός».

«Η προσεκτική συμπεριφορά μας στα καταστήματα θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία μας και σταδιακά να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που όλοι θέλουμε χωρίς η επιδημία να ξεφύγει» 

Κορωνοϊός: Τα ενεργά κρούσματα και οι 10 περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Ερμού Lockdown

Εικόνες συνωστισμού στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, το σαββατοκύριακο. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Βράζει» η Αττική

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να συγκεντρώνει τον μισό αριθμό των νέων μολύνσεων. Σήμερα, Τετάρτη, στην Αττική εντοπίστηκαν 405 από τα 858 νέα κρούσματα και κατανέμονται ως εξής:

-    49 κρούσματα στην ανατολική Αττική

-    76 κρούσματα στον βόρειο τομέα Αθηνών

-    27 κρούσματα στη Δυτική Αττική

-    63 κρούσματα στον δυτικό τομέα Αθηνών 

-    104 νέα κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών 

-    38 κρούσματα στον νότιο τομέα Αθηνών 

-    48 κρούσματα στον Πειραιά

Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας που ανησυχούν τους ειδικούς

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντοπίζονται στις περιφερειακές ενότητες:

- Θήρας

- Μυκόνου

- Βοιωτίας

- Ροδόπης

- Δυτικής Αττικής

- Λακωνίας

Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα και η Αττική, κυρίως ο βόρειος και κεντρικός τομέας, παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top