Χρυσή Αυγή: Σήμερα η ώρα των ποινών

Οι αστείες δικαιολογίες των Χρυσαυγιτών για τα ελαφρυντικά

Μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου που έκρινε εγκληματική οργάνωση της Χρυσή Αυγή, σήμερα θα ανακοινωθούν οι ποινές όλων των πρώην βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος. 

Στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπη χθες στις 12:30 τη νύχτα.

Πατέρας Φύσσα: Όταν πεθαίνει το παιδί μου είναι σαν να πεθαίνω εγώ ο ίδιος

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των κατηγορούμενων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. 

Χρυσή Αυγή: Επεισόδια μετά από την ανακοίνωση της απόφασης

Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν χθες οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

Η ποινή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους παραπάνω επτά που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Μαρία Λεπενιώτη:Η δικαστής που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή

Επίσης το δικαστήριο έκρινε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση του πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία

Ένοχος κρίθηκε τέλος και ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία εκ προθέσεως του Παύλου Φύσσα και εκτιμάται πως η ποινή του θα είναι ισόβια φυλάκιση.

Τα αστεία ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι

Χθες μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον λόγο πήραν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ζητώντας να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους πελάτες τους. 

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα», είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Είπε ακόμα πως «αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου υποστήριξε πως ο πελάτης του δεν έχει καμία καταδίκη και ας μην είναι αρεστός, ενώ πρόσθεσε πως δεν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. 

Ο Γιάννης Λαγός, που αυτή τη στιγμή είναι ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. 

«Παρεξηγημένο» χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορός του. 

«Λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας», είπε η υπεράσπισή του ενόχου και ζήτησε τρία ελαφρυντικά, του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προπηλάκισαν τον Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά της η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής υποστήριξε πως «αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δε θα κρινόταν ένοχη». 

Τα ίδια ελαφρυντικά ζήτησαν ακόμα οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. 

Μάλιστα η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλέστηκε τη διαφωνία του με τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα και ζήτησε εκτός από τα υπόλοιπα ελαφρυντικά να του αναγνωριστεί και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. 

Ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

«Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα...», είπε ο δικηγόρος του και προς υπεράσπισή του ανέφερε πως αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα. 

Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Δίκη ΧΑ: Πλήθος κόσμου στο Εφετείο και μικροεντάσεις - Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Ο συνήγορος του του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Μάγδα Φύσσα: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα»

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. 

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Νωρίτερα, ελαφρυντικά είχε ζητήσει για τον πελάτη του και ο συνήγορος του καθ' ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top