Μαρία Λεπενιώτη:Η δικαστής που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή

Έγινε μέρος της ιστορίας που έγραψε η Δικαιοσύνη

Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που σήμερα έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή που ενεργούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Είναι εκείνη που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκείνη που έβαλε την υπογραφή της σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα και την καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα. 

Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Η Μαρία Λεπενιώτη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. 

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής προήχθη από Εφέτης σε Πρόεδρο Εφετών και πριν από λίγο καιρό σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 

Εφετείο - Χρυσή Αυγή: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης

Κατάφερε να διευθύνει με απόλυτη ισορροπία τη δύσκολη αυτή δίκη, από την οποία δεν έλειψε ούτε η ένταση, ούτε και η συναισθηματική φόρτιση. 

Έχει χειριστεί αρκετές και δύσκολες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», τη δίκη για τα εξοπλιστικά, όπως και δίκες εκβιαστών. 

Ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

Πριν από 32 χρόνια, ως ανακρίτρια, είχε χειριστεί τη δολοφονική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής σε βάρος του ιστορικού Δημήτρη Κουσουρή, με επικεφαλής των Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο».

Δένδιας για Χρυσή Αυγή: Επέρχεται η Νέμεση στην ύβρη στο κράτος δικαίου

Παρά την πρόταση της εισαγγελέως που ζήτηση την αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την έντονη πίεση που δεχόταν λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, η Μαρία Λεπενιώτη κατάφερε να διαφυλάξει και να αναδείξει τις δημοκρατικές αξίες και εκφράζοντας την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τον ναζισμό και τον φασισμό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top