Βατόπουλος στο star.gr: Είμαστε στο 2ο κύμα της πανδημίας- Είναι Μαραθώνιος

«Αγκάθι το κύμα κρουσμάτων στις δομές- Παροδική η διακοπή τεστ κορωνοϊού»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλκιβιάδη Βατόπουλου καθηγητή Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η Ελλάδα διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας εκτίμησε μιλώντας στο star.gr ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων του Αυγούστου.

«Νομίζω ότι έχουμε πλέον μία αύξηση των κρουσμάτων. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα, υπό την έννοια ότι είχαμε την πρώτη επιδημία μέχρι το Πάσχα, μετά είχαμε μείωση των κρουσμάτων και τώρα έχουμε ξανά αύξηση», σημείωσε o καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Νέα Έρευνα για τον Κορωνοϊό: Η Υπόθεση της Βραδυκινίνης

Όπως πρόσθεσε, μπαίνοντας στο Φθινόπωρο έντονη ανησυχία του προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στις κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός «θερίζει» τους κλειστούς πληθυσμούς. 

«Είναι κάτι που δυστυχώς το είχαμε προβλέψει ως κίνδυνο. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματικοί οι φορείς του ιού, άρα εύκολα μπορούν να μπούνε κάπου σε μία δομή και να δημιουργήσουν πρόβλημα», σημείωσε.

«Καθαρή» η Βουλή από κορωνοϊό στα τεστ που έγιναν 

Πώς θα προστατεύσουμε τις κλειστές δομές

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, για την ανάσχεση του κύματος κρουσμάτων στα γηροκομεία απαραίτητη είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων υγιεινής. 

«Πρέπει όποιος μπαίνει στις δομές αυτές να φορά μάσκα, να προσέχει την υγιεινή των χεριών και του περιβάλλοντος και να τηρεί τις αποστάσεις», είπε.

Κορωνοϊός: Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει απολύμανση

Την ίδια ώρα, χρήσιμη χαρακτήρισε ο κ. Βατόπουλος στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από τη θερινή τους άδεια, σε τέτοιες δομές. Όπως αναγνώρισε όμως, η διενέργεια των εξετάσεων είναι δύσκολη ως προς την εκτέλεση.

«Θα απαιτούνταν να γίνουν πολλά τεστ συγχρόνως, ενώ ταυτόχρονα το τεστ προσφέρει μία ασφάλεια μόνο για εκείνη τη στιγμή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει λίγο αργότερα», είπε.

Κορωνοϊός: Ελπίδα γεννά υπό δοκιμή φάρμακο που προστατεύει τον πνεύμονα

«Να μειωθούν τα επισκεπτήρια στις κλειστές δομές»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επισκεπτήρια στα γηροκομεία ο κ. Βατόπουλος τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους, όσο αυτό είναι δυνατό. 

«Είναι κατανοητό ότι κάποιος θέλει να πάει να δει τον πατέρα του, τη μητέρα του και ότι ο πατέρας και η μάνα θέλουν την επίσκεψη των παιδιών τους, αλλά δυστυχώς είναι και αυτό κάτι που πρέπει να γίνει», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

«Παροδική η έλλειψη των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ»

Τεχνικό πρόβλημα που θα λυθεί άμεσα, χαρακτήρισε ο κ. Βατόπουλος την αδυναμία του ΕΚΕΑ να διενεργήσει άλλους μοριακούς ελέγχους δειγμάτων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. 

«Όσοι δουλεύουν σε εργαστήρια τα κατανοούν αυτά τα πράγματα. Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι κάτι παροδικό, που θα το ξεπεράσει το εργαστήριο», σημείωσε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

Ερωτώμενος αν αναμένεται μετά από αυτή την εξέλιξη μία ελάττωση των ελέγχων, ο ίδιος ξεκαθάρισε «όχι απαραίτητα».

«Γίνονται τόσα πολλά τεστ, σε τόσα πολλά εργαστήρια που δεν νομίζω ότι μία παροδική ελάττωση του αριθμού τεστ στο ΕΚΕΑ θα δημιουργήσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα, είναι για μερικές ημέρες», είπε.

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια - Ένα ντους για 200 άτομα

«Να πεισθούν γονείς και δάσκαλοι, πριν πείσουν τα παιδιά για τη μάσκα στο σχολείο»

Την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, εμφανίστηκε ο κ. Βατόπουλος

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει μία εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά προκειμένου να πεισθούν. Το αντίστοιχο είναι όταν προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να φοράνε καπέλο στον ήλιο. Βέβαια, η μάσκα είναι πιο δύσκολη», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων μετά από κρούσμα

Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται από την πλευρά τους τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να πεισθούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο ρεαλιστικό, που πρέπει να εφαρμοστεί.

Δεν νομίζω ότι θα πιεστεί κάποιο παιδί που δεν θέλει να βάλει μάσκα, να τη φορέσει με το ζόρι. Θα υπάρχει μία διαδικασία πειθούς.

«Αισιοδοξία για τα πρώτα εμβόλια- Θα αργήσει η κανονικότητα»

Αναφερόμενος στα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που αναμένεται να βγουν στην παραγωγή στις αρχές του 2021, ο κ Βατόπουλος σημείωσε ότι βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, ενώ επικρατεί αισιοδοξία τόσο στις παρασκευάστριες εταιρείες, όσο στους Οργανισμούς.

Μακραίνει η «μαύρη λίστα»: Τέσσερις νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε λίγες ώρες

Σε κάθε περίπτωση όμως όπως τόνισε, η επιστροφή στην κανονικότητα που επικρατούσε πριν την πανδημία, θα αργήσει.

«Δεν το βλέπω να επιστρέφουμε πάρα πολύ σύντομα. Με προβληματίζει και η κόπωση του πληθυσμού. Έχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας, ενώ ίσως νομίζαμε ότι θα ήταν σπριντ», είπε.

Σε καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι με απόφαση Χαρδαλιά

Όπως ξεκαθάρισε, για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνδυάσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας -με την οικονομία και τις κοινωνικές σχέσεις της-  με την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας που έχουν αναγγελθεί δηλαδή, τις αποστάσεις, τις μάσκες και την υγιεινή.

«Αυτή η χρυσή τομή πρέπει να βρεθεί από τον καθένα από εμάς και από κάθε κοινωνική ομάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ως κοινωνία», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top