Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια - Ένα ντους για 200 άτομα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο star.gr: «Ορατός ο κίνδυνος επιδημίας κορωνοϊού»

Ακούστε τη συνέντευξη της Χριστίνας Ψαρά Διευθύντριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ορατός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλη τη Λέσβο σε περίπτωση επιδημίας στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια παραμένουν τραγικές, καθώς τουλάχιστον 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε μία δομή που είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί μόλις 2.700 άτομα, αδυνατώντας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας για την πανδημία», είπε στο star.gr η Χριστίνα Ψαρά Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Θάνος Ασκητής στο star.gr: Πόσο επηρέασε η καραντίνα τη σεξουαλική μας ζωή;

Την ώρα που λόγω της πανδημίας, οι ανάγκες χρήσης νερού είναι σχεδόν διπλάσιες, καθώς επιβάλεται το συνεχές πλύσιμο των χεριών, των ρούχων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται, το νερό σύμφωνα με την ίδια είναι ελλιπέστατο, ενώ υπάρχουν βρύσες που δεν λειτουργούν και η πίεση είναι χαμηλή.

Υπάρχουν σημεία στη δομή με μία τουαλέτα για 200 άτομα ή ένα ντους για 600.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι περισσότεροι από όσους διαβιούν στη Μόρια ζουν στριμωγμένοι σε κοντέινερ, ενώ περίπου 4.000 ζουν σε σκηνές του κάμπινγκ, χωρίς να έχουν πλήρη πρόσβαση σε υδροδότηση, ντους και wc. Παράλληλα, περίπου 925 άτομα από τον πληθυσμό της δομής βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Θεσσαλονίκη: 10 κρούσματα μετά από γάμο - Με κορωνοϊό γαμπρός και πεθερός

Όπως επισήμανε η κ. Ψαρά αν και διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες κάποια αντισηπτικά και μάσκες από οργανώσεις και φορείς, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων και εφαρμογή των συμβουλών που έδωσε ο ΕΟΔΥ στο γενικό πληθυσμό.

«Δυστυχώς φοβόμαστε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ γρήγορη και πως το Σύστημα Υγείας του νησιού θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να απορροφήσει τις ανάγκες απομόνωσης και θεραπείας αυτών των ανθρώπων», είπε.

Αιματηρή συμπλοκή στη Μόρια - Νεκρός 21χρονος Αφγανός

Έκλεισε μετά από πρόστιμο, το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Covid-19 στη Μόρια

Την ίδια ώρα, ένα πρόστιμο σχετιζόμενο με πολεοδομικές διατάξεις ανάγκασε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κλείσουν το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Covid-19 που είχαν στήσει στη Μόρια, στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Το πρόστιμο ήταν 35.000 ευρώ και αν δεν συμμορφωνόμασταν θα μπορούσε να αυξηθεί ή να επιφέρει κι άλλες ποινικές συνέπειες», σημείωσε η κ. Ψαρά.

Συγκρούσεις στο ΚΥΤ της Μόριας με αφορμή ένα κινητό - Νεκρός ένας 19χρονος

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής ξεκινήσε καθώς το σύστημα δημόσιας υγείας στη Λέσβο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την καταστροφή από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Μόρια». Πλέον, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση μετά το κλείσιμο του κέντρου στη Μόρια, μειώνεται σημαντικά η ικανότητα ανταπόκρισης στον κορωνοϊό στο νησί, ενώ ήδη η Λέσβος μετρά επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

«Η δομή απασχολούσε 70 άτομα προσωπικό σε 24ωρη βάση, είχε δυνατότητα παρακολούθησης εως και 40 ασθενών με ήπια συμπτώματα αλλά και τη δυνατότητα αναδιαμόρφωσης ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση για τη νοσηλεία 60 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Συνολικά είχαν νοσηλευθεί 55 ασθενείς με ήπια συμπτώματα», ανέφερε η κ. Ψαρά. 

Α' Εξάμηνο 2020: Μειωμένες κατά 51% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά

Όπως εξήγησε, επρόκειτο για κοντέινερ, ενώ η προσωρινή δομή ήταν μη χρηματοδοτούμενη από το κράτος ή την ΕΕ και λειτουργούσε με τη συνεργασία των δημόσιων φορέων. Παρόλα αυτά, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τις τοπικές αρχές να βρεθεί λύση, οι οποίες κράτησαν περίπου ένα μήνα, τελικά η δομή εξαναγκάστηκε να κλείσει.

Μία από τις λύσεις που προτάθηκε ήταν να τοποθετηθούν τα κοντέινερ πάνω σε τροχούς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει σε ένα βράδυ και με ασθενείς μέσα νοσηλευόμενους.

Σύμφωνα με την διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πλέον πέρα από το δημόσιο νοσοκομείο του νησιού, δεν υπάρχει κάποια άλλη αντίστοιχη δομή που να μπορεί να φιλοξενήσει ύποπτα κρούσματα ή θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς, ενώ μετά το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης στη Μόρια, οτιδήποτε συμβεί θα επιβαρύνει το τοπικό σύστημα υγείας.

Τα μέσα μεταφοράς υπεύθυνα για τη διασπορά κορωνοϊού

Όπως παραδέχθηκε η κ. Ψαρά, ούτε το συγκεκριμένο κέντρο μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Μόριας, ιδιαίτερα κάτω από τις αντίξοές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη δομή φιλοξενίας, ωστόσο ήταν μία δομή που μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση και είχε τις δυνατότητες να παρέχει θεραπεία και αποθεραπεία.

ΠΟΥ: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό

Τι ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να προταθούν εναλλακτικές λύσεις από τις τοπικές αρχές και να τους επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση χωρίς την απειλή συνεχών διοικητικών προστίμων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Covid-19 και να συνεχίσουν τη δράση τους.

«Πρέπει να κατανοήσουν οι δημοτικές αρχές ότι μιλούμε για μία δομή στο πλαίσιο της εθνικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να κατανοήσουν την επικινδυνότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης και να μείνει ακοικτός ο διάλογος ο οποίος δεν θα εξαντλείται στο "βάλτε τη δομή σε τροχήλατα"», σημείωσε η κ. Ψαρά.

Γιατί έγινε έξαλλος ο Χαρδαλιάς και μιλά για «ψεκασμένους»

Όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να βρεθεί ένας άλλος χώρος για να φτιαχτεί ξανά η δομή ή να δημιουργηθούν μικρές υποδομές.

«Παρότι μιλάμε για δομές απομόνωσης, αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής ο κίνδυνος παραμένει και είναι εκεί και για τον προσφυγικό πληθυσμό, αλλά και για τον τοπικό», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top