Θάνος Ασκητής στο star.gr: Πόσο επηρέασε η καραντίνα τη σεξουαλική μας ζωή;

Ποιοι έκαναν περισσότερο σεξ και ποιοι το έριξαν στο πορνό

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Θάνου Ασκητή, καθηγητή Ψυχιατρικής και Προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα μας έκαναν όλους να «Μένουμε Σπίτι». Τι κάναμε όμως όλο αυτό το διάστημα και πόσο επηρέασε o εγκλεισμός τη σεξουαλική μας ζωή; Ο Θάνος Ασκητής καθηγητής Ψυχιατρικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας μίλησε στο star.gr για την έρευνα με τίτλο «Η επόμενη μέρα μετά το ‘’Μένουμε Σπίτι’’».

Όπως διευκρίνισε, το πρώτο σκέλος της μελέτης αναφέρθηκε στο δίμηνο του εγκλεισμού από τον Μάρτιο έως τον Μάϊο, ενώ το δεύτερο στο επόμενο διάστημα, καταγράφοντας πώς αισθανθήκαμε συναισθηματικά και σεξουαλικά»

Σεξ & Κορωνοϊός - Νάντια Ρηγάτου - Στη Φωλιά των Κου Κου

Ποιοι έκαναν περισσότερο σεξ στην καραντίνα;

Αναφερόμενος στη σεξουαλική μας ζωή, ο Δρ. Ασκητής σημείωσε ότι συνολικά στην καραντίνα καταγράφηκε πτώση κατά 25% στη σεξουαλικότητα όλων των μορφών σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ανοικτές, οι εξ αποστάσεως και οι συμβιωτικές σχέσεις.

 Δηλαδή το ένα τέταρτο των ανθρώπων μείωσαν συνολικά τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Κερδισμένοι όπως προέκυψε από τη μελέτη ήταν οι παντρεμένοι ηλικίας από 30 έως 40, με τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού να εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 19% το δίμηνο που κράτησε η καραντίνα.

Καραντίνα: Μόνο το sex μάς φτάνει

«Στην ηλικία 30- 40, που είναι η πιο μεγάλη δεκαετία της ζωής μας, με τον γάμο και τα παιδιά, η σεξουαλικότητα κέρδισε έδαφος διότι οι άνθρωποι είχαν το χρόνο να βρεθούν περισσότερο», είπε ο Δρ. Ασκητής προσθέτοντας ότι αυτή η σχέση λειτούργησε έχοντας από κάτω όμως το καλό επίπεδο επικοινωνίας. 

«Σε αυτές τις ηλικίες, το σεξ λειτούργησε ως συντροφικότερο και πιο ποιοτικό, στην αναζήτηση του χρόνου που οι άνθρωποι παρέμειναν κλεισμένοι στο σπίτι τους», σημείωσε.

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σε 24 ώρες - Ανακοινώθηκαν 65 νέα

Την ίδια στιγμή, όπως προέκυψε από την έρευνα την περίοδο του lockdown πιέστηκε αρκετά ο γάμος και κυρίως όταν η διαπροσωπική σχέση των ανθρώπων είχε κακή βάση. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τον Δρ. Ασκητή αυξήθηκε κατά 16% το ποσοστό των ανθρώπων που κοιμήθηκαν χώρια στην καραντίνα.

«Κοιμήθηκαν σε διαφορετικά δωμάτια και αυτό το στοιχείο δείχνει την κακή διαπροσωπική σχέση η οποία φανερώθηκε περισσότερο στην περίοδο του εγκλεισμού», σημείωσε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: «Μάσκες και στα πάρτι- Nα τις φοράμε και να χορεύουμε»

«Δεν αναμένουμε έκρηξη γεννήσεων λόγω της καραντίνας»

Αν και πολλοί περίμεναν ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι θα σηματοδοτούσε μία έκρηξη γεννήσεων μετά από εννέα μήνες και μία νέα γενιά baby boomers τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά. 

«Μόλις το 6% απάντησε θετικά στην πιθανότητα εγκυμοσύνης να κρατηθεί και να γίνει παιδί. Άρα δεν περιμένουμε στοιχεία αύξηση δημογραφικής λειτουργικότητας στο κλείσιμο του χρόνου», σημείωσε ο Δρ. Ασκητής.

Πόσο κοστίζει μία σουίτα σκύλου με ψηφιδωτή πισίνα; - Τιμές και για γατάκια

Όπως συμπλήρωσε ,αν και από τις παλιές εποχές σε περιόδους κρίσης το αίσθημα της αυτοσυντήρησης δημιουργεί την ανάγκη της γονιμότητας, αυτό φαίνεται να ισχύει σε συνθήκες πολέμου και όχι στην περίπτωση μιας πανδημίας.

«Η γονιμότητα όμως που είναι η λειτουργική ενσυναίσθηση, φαίνεται ότι χάνει σημαντικά το ενδιαφέρον της στη σύγχρονη κοινωνία. Δηλαδή τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα δεν βλέπουν το παιδί ως θετική συνέχεια της ζωής τους», τόνισε. 

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσηλευόμενα κρούσματα Covid-19

Όπως πρόσθεσε, ακόμη και ο γάμος σαν θεσμός φάνηκε μέσα από τη μελέτη ότι έχει πτωτική πορεία, καθώς οι περισσότεροι που πήραν μέρος ήταν συμβιωτικά ζευγάρια.

«Αυτοί που συμβιώνουν φαίνεται να κερδίζουν σημαντικό έδαφος κατά 22% σε σχέση με εκείνους που σκέφτονται το γάμο ή την πιθανότητα να παντρευτούν μέσα από τη συμβίωση», είπε.

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις μάσκες

Ποιοι έκαναν περισσότερο cyber sex;

Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία κάλυψε τα κενά της δια ζώσης επικοινωνίας που προκάλεσε η καραντίνα, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση του διαδικτυακού σεξ στα ζευγάρια που δεν έμεναν μαζί και διατηρούσαν μία σχέση τα Σαββατοκύριακα.

Δύο στα δέκα ζευγάρια που ζούσαν χώρια φρόντισαν να έχουν σεξουαλικές επαφές μέσα από το διαδίκτυο. 

Οπως εξήγησε ο Δρ. Ασκητής, η ψηφιακή τεχνολογία έλαβε έτσι τη μορφή μίας ψηφιακής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, προκειμένου να μη χαθούν», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το εύρημα σηματοδοτεί μία αλλαγή στον τρόπο ζωής, αλλά και στη χρήση του διαδικτύου από την καραντίνα και μετά.

Μύκονος: Μία σύλληψη για πριβέ πάρτι σε βίλα - 15 έλεγχοι σε beach bar

Ασφαλές σεξ… το cyber sex

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Δρ Ασκητή το cyber sex μεταξύ σταθερών συντρόφων αποτέλεσε ένα ασφαλές σεξ. Όπως εξήγησε η σεξουαλικότητα συσχετίστηκε με τον κορωνοϊό ως απειλή, καθώς η σεξουαλική ζωή διαμέσου της επαφής αυξάνει το κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης του ιού.

«Κι όχι μόνο ως μη σεξουαλικό νόσημα, γιατί δεν είναι, αλλά κυρίως διαμέσου της αναπνοής και των σταγονιδίων της επαφής και των χαδιών και των φιλιών που η επαφή προσφέρει», είπε.

Έτσι, όπως πρόσθεσε, το ψηφιακό δίκτυο έδωσε μια σεξουαλικότητα που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική, γιατί οι άνθρωποι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν και να νιώσουν τη χαρά και την απόλαυση ο ένας του άλλου, δια μέσου της εικόνας.

Απιστία: Οι λόγοι που παραβιάζουμε την 7η εντολή!

«Η καραντίνα δεν θα φέρει κύμα διαζυγίων»

Σε κάθε περίπτωση αν και η παρατεταμένη καραντίνα ανέδειξε τις προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, δεν φαίνεται να σηματοδοτεί μία αύξηση διαζυγίων. Οπως σημείωσε ο Δρ. Ασκητής οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μάθει να ζουν έξω από το σπίτι τους, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν θετικά τη σχέση μέσα από τη συγκατοίκησή τους, ειδικά όταν υπήρχαν ήδη προβλήματα. 

Τα παιδιά ήταν μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να περάσει μία περίοδο νευρωτικής σύγκρουσης.

Παρόλα αυτά όπως πρόσθεσε δεν φάνηκε να έχουμε διαζύγια, ούτε και αναμένεται να δούμε.

«Αυτό που καταγράφηκε είναι περισσότερο η απειλή ότι θα χωρίσουν, παρά ότι θα χωρίσουν, και αυτό γιατί σήμερα το διαζύγιο κοστίζει», εξήγησε. 

«Μαζί για το Παιδί»: Αύξηση 100% των κλήσεων για διαζύγια στην καραντίνα

Αντιθέτως όπως συμπλήρωσε, το ζευγάρι προτιμά να αναπτύξει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα εκτός σχέσης, παρά να χωρίσει.

«Αυτό βέβαια θα ήταν και το πιο υγιές κομμάτι της ατομικότητας και της ζωής, όταν με έναν άνθρωπο είσαι μαζί, αλλά δεν είσαι καλά», είπε. 

Αυξήθηκε το πορνό και ο αυνανισμός

Ένας στους τέσσερις μεταξύ 19- 40 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, στράφηκε την περίοδο της καραντίνας στο πορνό και τον αυνανισμό. 

«Δηλαδή οι άνθρωποι που ήταν ουσιαστικά μόνοι τους και κλείστηκαν μέσα στο σπίτι, έδωσαν μεγαλύτερη εκτόνωση στη σεξουαλική χρήση του πορνό», ανέφερε.

Τα επώνυμα διαζύγια της δεκαετίας που «άφησαν εποχή»

Σε κάθε περίπτωση όπως εξήγησε, ο Δρ. Ασκητής η χρήση πορνό σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, παρατηρείται ανεξάρτητα της καραντίνας γεγονός που δεν στέλνει θετικό μήνυμα.

 «Οι άνθρωποι αυτοί μάλλον προτιμούν να αυνανίζονται απομονωμένοι σε ένα προσωπικό χώρο, παρά να εκφράζουν την ανάγκη μιας σεξουαλικής επαφής».

Λίγα λόγια για την έρευνα

Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής, αλλά και των social media στα οποία διανεμήθηκε. Πραγματοποιήθηκε από την 01/05/2020, όπου ολοκληρώθηκαν 40 ημέρες καραντίνας, έως τις 30/06/2020 σηματοδοτώντας τους δύο πρώτους μήνες μετάβασης από την περίοδο περιορισμού, στη σταδιακή άρση των μέτρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.623 άτομα, εκ των οποίων 42% ήταν άνδρες και 58% γυναίκες. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα που έλαβε μέρος στην έρευνα ήταν εκείνη των 31 έως 50 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top