«Μαζί για το Παιδί»: Αύξηση 100% των κλήσεων για διαζύγια στην καραντίνα

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν γονείς και παιδιά

Μαζί για το παιδί

Αύξηση κατά 100% είχαν οι κλήσεις που έλαβε η γραμμή 115-25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για θέματα σχετικά με το διαζύγιο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο κορωνοϊός «αυξάνει» τις δυσκολίες για τους διαζευγμένους γονείς

Το διάστημα της καραντίνας οι κλήσεις αφορούσαν τόσο σε νέα διαζύγια που προέκυψαν την περίοδο της καραντίνας, όσο και σε ζητήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ των γονέων που είχαν ήδη πάρει διαζύγιο, όπως για παράδειγμα θέματα σχετικά με την μετακίνηση του παιδιού.

Όπως επισημαίνει η ένωση, αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν δεν υπήρχαν, όπως δηλαδή ότι στο ένα σπίτι τα προστατευτικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά, ενώ στο άλλο πιο χαλαρά. Αυτό δημιούργησε φόβο για την επαφή, ειδικά αν υπήρχε κάποιο άτομο στην οικογένεια που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες.

Οι Έλληνες μπαμπάδες εκπέμπουν SOS: Προστατέψτε τα παιδιά μας!

Μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισαν και γονείς παιδιών που ζούσαν σε άλλη πόλη από το παιδί.

Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι γονείς με ήδη επιβαρυμένη επικοινωνία ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο σε σχέση με γονείς που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

Πώς βίωσαν τα παιδιά την κατάσταση

Μια ακόμα σημαντική διάσταση ήταν αυτή των ίδιων των παιδιών. Από τη μια αισθάνονταν ενοχές να αφήσουν μόνο του τον ένα γονέα μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της καραντίνας και έπειτα να γυρίσουν και πιθανά να τον εκθέσουν σε κίνδυνο.

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω καραντίνας

Από την άλλη, αισθάνονταν στεναχώρια να μην δουν τον άλλο γονέα με τον οποίο δεν μένουν

Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα παιδιά που μπήκαν σε αυτό το δίλημμα, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονταν σε κάθε τους πιθανή επιλογή και να δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Τρόποι διαχείρισης από τους γονείς

Πώς μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς ένα επικείμενο χωρισμό σε σχέση με το παιδί τους; Πώς μπορούν να το υποστηρίξουν;

Το παιδί έχει ανάγκη για σαφή ενημέρωση και μια προσέγγιση που θα το ωθήσει να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απορίες του.

Έχει ανάγκη να εντάσσεται σε ένα φυσιολογικό ρυθμό ζωής όπου διατηρείται η ρουτίνα, οι κανόνες πειθαρχίας και οι καθημερινές συνήθειες και παράλληλα να δέχεται σταθερή-ποιοτική και διαχρονική στήριξη από ένα περιβάλλον που αναγνωρίζει τις ανάγκες του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top