ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσηλευόμενα κρούσματα Covid-19

Πόσο επηρεάζει η θερμοκρασία στην εξάπλωση- Τι απασχολεί τους υγειονομικούς

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ Ματίνας Παγώνη

Διπλάσια είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία και κλινικές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας, όπως είπε στο star.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.. 

Από τα 41 που είχαμε στις 30 Ιουνίου, πήγαμε στα 83 στις 13 Ιουλίου  

Σύμφωνα με την ίδια, από αυτά το 26% αφορούν εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και οι αναζωπυρώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπως στην Ξάνθη και την Καστοριά, καθώς και τα «ορφανά» κρούσματα που προκαλούν και τη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Αυτά μας προβληματίζουν περισσότερο, γιατί δεν ξέρουμε από πού είναι και δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», σημείωσε.

Διπλασιάστηκαν λόγω κορωνοϊού οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία

Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι καλή και τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς αφενός ο κόσμος έχει χαλαρώσει, ενώ αφετέρου έχει ξεκινήσει και η τουριστική περίοδος. 

«Όλοι το έχουμε συνειδητοποιήσει, απλώς δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα. Έχουμε χαλαρώσει αρκετά και αυτό φαίνεται και από τα πανηγύρια και τους χορούς και τις συνεστιάσεις. Γενικά θέλουμε να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι και έχουμε ξεχάσει τον covid», είπε. 

Γώγος: «Αν χρειαστεί θα κλείσουμε νυχτερινά κέντρα και beach bar»

Την ίδια ώρα, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία που εκκινούν από αύριο.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην έχουμε προβλήματα. Ναι μεν θα γίνεται κάποιος δειγματοληπτικός έλεγχος,αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη που είχαν αρκετά κρουσματα. Τώρα συζητούν στο τέλος Ιουλίου να ξεκινήσουν οι πτήσεις και από τις ΗΠΑ» είπε, εκτιμώντας οτι οι υγειονομικές Αρχές δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν. 

«Το Καλοκαίρι τώρα ξεκίνησε, οι τουρίστες τώρα ξεκίνησαν να έρχονται και υπάρχει 1,5 μήνας μπροστά μας για να δούμε τι θα συμβεί», είπε.

Αντιδρούν καλλιτέχνες και διοργανωτές για «λουκέτο» στα πανηγύρια

Επηρεάζει τελικά η θερμοκρασία τη διάδοση του κορωνοϊού;

Αναφερόμενη στη μεγάλη συζήτηση που είχε ανοίξει το περασμένο διάστημα σχετικά με μία πιθανή επίδραση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του ιού, η κ. Παγώνη είπε ότι εμπειρικά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα κρούσματα είναι πιο ήπια σε σχέση με την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ακόμη, με την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω Καλοκαιριού, ο ιός φαίνεται ότι δεν είναι τόσο επιθετικός», πρόσθεσε.

Ωστόσο,όπως έσπευσε να συμπληρώσει ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον ιό και βρίσκεται υπό μελέτη, ενώ το εμβόλιο αργεί.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

Πώς εξηγείται η μείωση των θανάτων στη χώρα μας;

Το τελευταίο διάστημα παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, σταθερός στους 193 είναι ο αριθμός όσων χάνουν τη μάχη λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανώς έχει μειωθεί το ιικό φορτίο στη χώρα μας, αλλά κυρίως γιατί οι υψηλού κινδύνου άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι τους.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Άλλο εμποροπανήγυρη και άλλο τα πανηγύρια 

«Μας προβληματίζουν οι ασυμπτωματικοί φορείς»

Ένα ακόμη θέμα που προβληματίζει έντονα τον ιατρικό κόσμο είναι σύμφωνα με την κ. Παγώνη η ύπαρξη των ασυμπτωματικών ασθενών, οι οποίοι αν και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μεταδίδουν κανονικά τον ιό.

«Οι νέοι είναι αυτοί που δεν προσέχουν, πηγαίνουν στα πάρτι, σε συγκεντρώσεις, κυκλοφορούν σε σοκάκια στα νησιά και αυτοί έχουν πολύ διαφορετικούς οργανισμούς από ότι έχουν οι μεγάλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολλά θέματα υγείας», εξήγησε.

«Πχ. ένας ασυμπτωματικός σε ένα πάρτι με 300 ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε 80- 100 άτομα ή και παραπάνω», είπε και επανέλαβε τη σημασία της διατήρησης των αποστάσεων και της χρήσης προστατευτικής μάσκας στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top