Απιστία: Οι λόγοι που παραβιάζουμε την 7η εντολή!

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου εξηγεί

Απιστία

Πέρασαν οι παραδοσιακές εποχές όπου η απιστία θεωρείτο προνόμιο των ανδρών. Στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες οδηγούνται στην απιστία. Στο πιο κάτω άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε συγκεντρωμένα, ένα προς ένα, τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα διατίθεται να διακινδυνεύσει την υπόληψή της κι απαντήσεις στις συνηθέστερες απορίες γύρω από αυτό το φλέγον θέμα.

Οι καλοί κι οι κακοί τρόποι του χωρισμού!

Αιτίες Απιστίας:

Συναισθηματικά κενά

Οι γυναίκες απιστούν περισσότερο εξαιτίας συναισθηματικών ελλείψεων. Είτε δεν παίρνουν αρκετή προσοχή από το σύζυγό τους, είτε αισθάνονται παραμελημένες, η ένδειξη ενδιαφέροντος από ένα άλλο άνδρα μπορεί να τις παρασύρει στα πλοκάμια ενός παράνομου δεσμού χωρίς απαραίτητα να είναι αυτοσκοπός. Σ’ αυτή την περίπτωση ενώ η απιστία είναι καθαρά συναισθηματική μπορεί να καταλήξει και σεξουαλική. Για τη γυναίκα η σεξουαλική επαφή λειτουργεί ως επικύρωση του δεσίματός της με ένα νέο σύντροφο.

Έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης και η περιέργεια για κάτι καινούριο

Μετά από χρόνια μακροχρόνιας σχέσης με τον ίδιο σύντροφο είναι πιθανόν να φθαρεί η σεξουαλική ζωή. Συχνά μπαίνουν στη μέση οι απαιτήσεις της ρουτίνας, οι ευθύνες της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών κι οι οικονομικές απαιτήσεις. Η γυναίκα μπορεί να επιδιώξει μια παράνομη σεξουαλική σχέση για να καλύψει τα σεξουαλικά της κενά. Στις πλείστες όμως περιπτώσεις η σχέση που ξεκίνησε καθαρά και μόνο για το σεξ, καταλήγει σε συναισθηματικό δέσιμο.
Σ’ ορισμένες περιπτώσεις μια γυναίκα που δεν είχε ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες πριν το γάμο μπορεί ακόμη κι από περιέργεια να στραφεί σε παράνομες ερωτικές περιπέτειες για νέες εμπειρίες.

Έλλειψη ενθουσιασμού, βαρεμάρα κι η ανάγκη για απόδραση

Η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια μέσα στη μακροχρόνια σχέση. Όταν όμως η φλόγα σβήσει κι σχέση περάσει στη στασιμότητα αρχίζει να βαριέται. Η κρυφή σχέση σύντομα γίνεται διέξοδος για περιπέτεια κι ελευθερία. Δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία για απόδραση από τη βαρετή ρουτίνα, το αλατοπίπερο που λείπει από την ερωτική ζωή της.

Ανάγκη αναγνώριση κι επιβεβαίωση

Η γυναίκα χρειάζεται να αισθάνεται θελκτική, ποθητή. Στην περίπτωση που αισθανθεί οποιαδήποτε ανασφάλεια για την ελκυστικότητά της, είτε γιατί η στάση του συντρόφου της δίνει το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά ερωτική, είτε γιατί η ίδια ευθύνεται αν έχει παραμελήσει τον εαυτό της εξαιτίας των πολυάριθμων καθηκόντων και των απαιτήσεων, είναι δυνατό να γίνει πιο ευάλωτη στις εκδηλώσεις ενός άλλου «θαυμαστή».

Ανάγκη για εκδίκηση

Η υποτίμηση, η κριτική, η απαξίωση, η επιθετική συμπεριφορά κι η αδιαφορία του νόμιμου συντρόφου της μπορεί να την οδηγήσει από εκδίκηση σ’ έναν παράνομο σύντροφο.

Ανάγκη για πρόκληση

Η απιστία στις γυναίκες συχνά λειτουργεί κι ως πρόκληση. Υποσυνείδητα μπορεί να αφήνουν ενδείξεις για την απιστία τους από επιθυμία να προκληθεί ζήλια κι αντίδραση στο σύζυγο. Έστω και μια αρνητική αντίδραση είναι καλύτερη από την παντελή έλλειψη αντίδρασης. Συνήθως πίσω από αυτή την αντιδεοντολογική πράξη κρύβεται η ευχή να γίνει αναθεώρηση της σχέσης και να ξανακτιστεί πάνω σε νέες βάσεις.

Ανάγκη για οικονομική και επαγγελματική ανέλιξη

Μια γυναίκα με κοινωνικοοικονομικά κίνητρα μπορεί να επιδιώξει να δημιουργήσει παράνομη σχέση μ’ άντρα οικονομικής ή/και επαγγελματικής ισχύος.  Για παράδειγμα μπορεί να μπει στον πειρασμό να συνάψει δεσμό με τον προϊστάμενο της για γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη.

Σε γενικές γραμμές η απιστία είναι μια βολική διέξοδος για αυτόν που την επιλέγει κι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τις συνέπειες τις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να πρέπει να τις υποστεί. Αντιθέτως θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει χρόνο ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες τις ζωής του και να βρει τρόπους να συμπληρώσει τα κενά της σχέσης του.

Oι λόγοι που χωρίζει το κάθε ζώδιο

 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα;

Βιολογικά είμαστε φτιαγμένοι αλλιώς. Ο άντρας μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορες συντρόφους και να σπείρει πολλά παιδιά μέσα σε μια μέρα. Η γυναίκα αντιθέτως θα μείνει έγκυος μια φορά κάθε 9 μήνες. Επειδή αυτή κουβαλάει το έμβρυο θα αφοσιωθεί περισσότερο σ’ αυτό το σκοπό, στο παιδί και στο σύντροφο με τον οποίο δημιουργεί οικογένεια. Έπειτα ο άντρας είναι κυνηγός, ένας ρόλος με βαρύ χρέος που απαιτείται να επιβεβαιώνεται στα μάτια της κοινωνίας.

Ο άντρας χρειάζεται για να συνδεθεί και συναισθηματικά με τη σύντροφό του χρειάζεται πρώτα τη σωματική επαφή. Για τη γυναίκα η ανάγκη για σωματική επαφή γεννάται μέσα από την συναισθηματική επαφή. Αν ο άντρας που την ενδιαφέρει είναι συναισθηματικά διαθέσιμος τότε θα προχωρήσει και στη σωματική επαφή μαζί του.

Για τη γυναίκα ο παράνομος δεσμός γίνεται όλη της η ζωή. Για να είναι ικανοποιημένη η γυναίκα χρειάζεται περισσότερη επαφή με τον παράνομο σύντροφο. Εκ φύσεως δεν είναι τόσο πρακτική όσο ο άντρας και αδυνατεί να βάλει και να τηρήσει τα όρια. Δεν μπορεί δηλαδή αφού πάει σπίτι να είναι και πάλι σύζυγος και μητέρα σαν μην τρέχει τίποτα. Απεναντίας ο άντρας πιο εύκολα μπορεί να έχει κάτι στο περιθώριο. Για παράδειγμα, ο άντρας μετά την παράνομη συνεύρεση θα κάνει ένα ντους, και πιο εύκολα θα το θεωρήσει αυτό ως κάθαρση.

teddy bear

Ποια απιστία είναι η πιο επικίνδυνη;

Για ευνόητους λόγους, η συναισθηματική απιστία θεωρείται πολύ πιο ύπουλη κι επικίνδυνη από την καθαρά σεξουαλική απιστία κατά την οποία δεν υπάρχει σταθερό συναισθηματικό υπόβαθρο και κατά συνέπεια σοβαρό συναισθηματικό δέσιμο.

Να συγχωρέσουμε την απιστία;

Αυτό εξαρτάται καθαρά από το κάθε άτομο πόσο ώριμα και ψύχραιμα μπορεί να χειριστεί την απιστία. Βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος της απιστίας. Αν για παράδειγμα υπάρχει συναισθηματική ή οικονομική εξάρτηση ή παιδιά στη μέση πιθανόν να συγχωρεθεί πιο εύκολα η απιστία.

Σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι αλλιώς ορίζει την απιστία ο άντρας κι αλλιώς η γυναίκα. Ο άντρας πιο εύκολα θα συγχωρέσει τον πλατωνικό έρωτα της γυναίκας του, εφ’ όσον δεν υπήρξε σωματική επαφή με κάποιον άλλο άντρα. Για τον άντρα είναι θέμα παραβίασης προσωπικού χώρου.  Απεναντίας η γυναίκα πιο εύκολα θα συγχωρέσει στο σύζυγο τη σεξουαλική περιπέτεια μιας βραδιάς παρά το να είναι ο άντρας της ολοκληρωτικά ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα. Η δεύτερη περίπτωση θα πει ότι μια άλλη γυναίκα έχει κατακτήσει το μυαλό του συζύγου της, έδαφος που κανονικά ανήκε στην ίδια.

Αν συγχωρέσουμε την απιστία πως είναι μετά η σχέση;

Αυτό εξαρτάται καθαρά από το άτομο που έλαβε την απιστία κατά πόσο μπορεί να συγχωρέσει και να αφήσει πίσω αυτή την οδυνηρή εμπειρία. Εξαρτάται επίσης από το σύντροφο που έδωσε την απιστία, πως θα ενεργήσει μετά και κατά πόσο θα εμπνεύσει ξανά την ασφάλεια στο σύντροφό του. Σε γενικές γραμμές εξαρτάται από το πόσο πρόθυμα είναι και τα δύο μέρη να εργαστούν μαζί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Οφείλω να πω από την επαγγελματική μου εμπειρία ότι σε ορισμένες –σπάνιες βέβαια- περιπτώσεις η σχέση έγινε πιο γερή μετά την απιστία επειδή και τα δύο άτομα βοήθησαν ώστε να γεφυρωθούν τα μεταξύ τους κενά τόσο στην επικοινωνία και στη σεξουαλική ζωή όσο και στην ομαλή συμβίωση γενικότερα.

Ποια τα σημάδια ότι ο/η σύντροφός μας είναι άπιστος/η;

Να τονίσουμε ότι πολύ συχνά ένας άπιστος σύζυγος μπορεί  να μην δείχνει κανένα από τα παρακάτω σημάδια. Πολλοί παράνομοι δεσμοί είναι δυνατό να μείνουν στην αφάνεια για χρόνια ολόκληρα ή να μην ανιχνευθούν ποτέ. Αντίθετα  κάποιος που επιδεικνύει τα πιο κάτω σημάδια δε σημαίνει απαραίτητα ότι απατά το σύντροφο ή τη σύντροφό του αλλά να υπάρχουν άλλοι άσχετοι λόγοι.

 

Πιθανά σημάδια απιστίας:

  • Ο/η σύντροφος να είναι συναισθηματικά απόμακρος/η. Π.χ., μοιάζει βυθισμένος/η στον κόσμο του/της, παρουσιάζει έλλειψη ενδιαφέροντος στη/στο σύντροφο, στην οικογένεια, στους φίλους και γενικά στην κοινή τους ζωή. 
  • Συχνά ψέματα.
  • Επικαλείται τη δουλειά για τις επιπλέον ώρες που λείπει από το σπίτι.
  •  Ύποπτη συμπεριφορά. Π.χ., να κρύβει την οθόνη του κινητού (πχ., να αναποδογυρίζει το κινητό, να το παίρνει μαζί του/της στο μπάνιο).
  • Αλλαγή στη λίμπιντο. Π.χ., να υπάρχει εμφανής μείωση ή ανεξήγητη αύξηση στην ανάγκη για σεξουαλική επαφή.
  •  Αλλαγή στη συμπεριφορά. Π.χ., να γίνεται αγενής, επικριτικός/η, ανυπόμονος/η, επιθετικός/η με ανεξήγητα ξεσπάσματα θυμού. Ή αντίθετα μπορεί να υπάρξει υπερβολική προθυμία και καλοσύνη.
  • Ιδιαίτερη ενασχόληση την εμφάνιση. Μπορεί δηλαδή να δίνει πολύ περισσότερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση απ’ ότι προηγουμένως. Π.χ., αλλαγή στο ντύσιμο, να ακολουθεί διάφορες δίαιτες, απώλεια βάρους, να αφιερώνει πολλές ώρες στο γυμναστήριο.
  • Να έχει εκτιμήσει περισσότερο τη ζωή του/της. Π.χ., να κάνει πράματα που δεν έκανε πριν, να βγαίνει πιο συχνά με φίλους, να ασχολείται με καινούρια σπορ κλπ.
  • Εμμονή για ιδιωτικό χρόνο.
  • Ζήλια χωρίς αυτή να υποκινείται από το/τη σύντροφο.


Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας;

Θεωρείται πως ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευάλωτοι στην απιστία. Συνήθως έχουν την ανάγκη να εξιτάρονται από το ρίσκο, από το επικίνδυνο, από το καινούριο, γεγονός που οφείλεται στα επίπεδα της ντοπαμίνης (χημική ουσία) στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Ορισμένες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η τάση να απιστεί κανείς μπορεί να οφείλεται σε παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο. Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στο γονίδιο DRD4, που επηρεάζει το επίπεδο της ντοπαμίνης όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.  Συγκεκριμένο άρθρο υποστηρίζει, «Η προοπτική απιστίας δημιουργεί το ίδιο αίσθημα μ’ αυτό ενός χαρτοπαίκτη που βλέπει την τύχη του να αλλάζει και να κερδίζει ή ενός αλκοολικού που απολαμβάνει ένα ακόμα ποτό».

Τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά σου

ΤΕΛΟΣ, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη πως η απιστία δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη σε αποτυχημένους γάμους αλλά και σε γάμους που θα χαρακτηρίζονταν επιτυχημένοι κι ευτυχισμένοι.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή: mylife.com.cy

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top