ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

Τι πήγε στραβά και φτάσαμε στα τριψήφια κρούσματα- Ποια η εικόνα στις ΜΕΘ;

Εδώ η συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

Απάντηση στο ερώτημα γονέων σχετικά με την χρήση μάσκας από τα παιδιά σε κλειστούς χώρους, έδωσε μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). 

«Στα βρέφη δεν πρέπει να φοράς μάσκα, στα παιδάκια όμως που είναι τεσσάρων ετών, όταν μπουν κάπου που υπάρχει πολύ συνωστισμός και τα πράγματα είναι δύσκολα, τότε για μερικά λεπτά ας τα φορέσουν οι γονείς μία μασκούλα μέχρι να φύγουν από αυτό το μεγάλο συνωστισμό και μετά ας την αφαιρέσουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει απόσυρση του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο»

Η κ. Παγώνη σημείωσε μάλιστα ενδεικτικές περιπτώσεις όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συνωστισμός και κατά τις οποίες οι γονείς συνιστάται να φορούν μάσκα στα παιδιά τους.

«Σε πούλμαν ή στις ουρές που σχηματίζονται στα λιμάνια περιμένοντας οι επιβάτες να ανεβούν στο πλοίο, όταν βλέπουν ότι ο ένας είναι πάνω στον άλλον, για εκείνα τα δευτερόλεπτα που επικρατεί ο συνωστισμός καλό είναι να φορέσουν μάσκες τα τετράχρονα που είναι πιο αναπτυγμένα παιδάκια, όχι όμως οι πιο μικρές ηλικίες, γιατί τα μωρά δεν μπορούν», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι υπό κανονικές συνθήκες στους κλειστούς χώρους και εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός δεν πρέπει οι γονείς να φέρνουν μαζί τους τα βρέφη.

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε στο Βιετνάμ πιο μεταδοτικό στέλεχος ιού

Πώς φτάσαμε στον τριψήφιο αριθμό θυμάτων;

Ορθό χαρακτήρισε το μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στο κατάστρωμα των πλοίων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Όπως εξήγησε, υπό το φόβο για την εξάπλωση του κορωνοϊού ο κόσμος φαίνεται να προτιμά το κατάστρωμα όταν ταξιδεύει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός.

Στο τραπέζι και επιπλέον μέτρα – Αυστηρό μήνυμα από Μητσοτάκη

Αναφερόμενη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι ο κόσμος χαλάρωσε με την έλευση του Καλοκαιριού, ενώ εκτός ελέγχου ήταν επίσης τα πολλά πάρτι και πανηγύρια που έγιναν. 

Δυστυχώς αυτές τις ημέρες και με όλα αυτά που συνέβησαν με τους γάμους, άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα και φτάσαμε να έχουμε και τριψήφια ημερήσια κρούσματα.

Όπως πρόσθεσε, στην αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας συνετέλεσε και το γεγονός ότι στα βόρεια χερσαία σύνορά μας, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είχαν μέσα σε μία εβδομάδα μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

ΠΟΥ: «Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορωνοϊό»

«Οπωσδήποτε οι άνθρωποι αυτοί που ήρθαν δημιούργησαν πρόβλημα», είπε και αναγνώρισε ότι αν και χθες μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, εξακολουθεί να είναι μεγάλος. 

Την ίδια ώρα, απαντώντας στο ερώτημα αν οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να επηρεάζουν τελικά τη μεταδοτικότητα του ιού, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι τελικά δεν επιβεβαιώνεται αυτή η υπόθεση.

«Για το θέμα της θερμοκρασίας δεν έχουμε μελέτες. Πιστεύαμε ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το βλέπουμε αυτό και σε άλλες χώρες», είπε.

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια - Ένα ντους για 200 άτομα

«Τηρήστε τα μέτρα αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα»

 Απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι σημαντικό όπλο του πληθυσμού είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα που η χώρα έχει και τουρίστες.   

«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε διαφορετικά. Το βασικό είναι η απόσταση, η μάσκα και το πλύσιμο των χεριών. Αλλά η απόσταση είναι ό,τι πιο βασικό υπάρχει», είπε.

Θάνος Ασκητής στο star.gr: Πόσο επηρέασε η καραντίνα τη σεξουαλική μας ζωή;

Όπως εκτίμησε, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τώρα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. 

«Αυξάνοντας καθημερινά τα κρούσματα είναι ένα καμπανάκι που μας δείχνει τι έχει συμβεί στις ευρωπαϊκές χώρες, τι συμβαίνει στην Αμερική που καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα. Δε θέλουμε επειδή δώσαμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα, να γεμίσουν οι ΜΕΘ, τα νοσοκομεία και να πεθάνει κόσμος», ξεκαθάρισε.

Πόσο κοστίζει μία σουίτα σκύλου με ψηφιδωτή πισίνα; - Τιμές και για γατάκια

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να ληφθούν νέα μέτρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ενός νέου γενικού lockdown. Οπως σημείωσε κατά περίπτωση θα εκτιμάται πάντα η γενική κατάσταση, ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων και τοπικά σε ποιες περιοχές υπάρχουν θέματα.

Αν γίνει κάποιο lockdown θα γίνει τοπικά, δηλαδή στην περιοχή που υπάρχει πρόβλημα, γενικό lockdown δεν πρόκειται να ξαναγίνει. 

Πώς έχει η κατάσταση στις ΜΕΘ

Για την εικόνα όσων νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι τραγική. 

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: «Μάσκες και στα πάρτι- Nα τις φοράμε και να χορεύουμε»

«Είχαμε φτάσει σε ένα χαμηλό αριθμό 7- 8 ατόμων, δυστυχώς τώρα έχουν πάει στα 12- 13. Δεν είναι μεγάλος, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια έχει πέσει αισθητά ο ΜΟ ηλικίας των κρουσμάτων. 

«Είναι δηλαδή νέα άτομα, τα οποία όμως έχουν πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα. Δεν είναι όπως οι μεγάλοι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο δύσκολα σαν περιστατικά. Οι νέοι είναι πιο απλά και πιο εύκολα περιστατικά», σημείωσε.

Όπως προειδοποίησε, από ένα και μόνο πάρτι μπορεί να αλλάξουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. 

«Πχ. ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 50- 100 άτομα σε ένα πάρτι και την επόμενη ημέρα να έχουμε ένα σωρό κρούσματα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να γίνονται οι έλεγχοι», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top