Κορωνοϊός: Ελπίδα γεννά υπό δοκιμή φάρμακο που προστατεύει τον πνεύμονα

Έλληνας πίσω από την ανακάλυψη: «Θέλω να το φέρω Ελλάδα» είπε στο star.gr

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Αργύρη Τζουβελέκη αναπλ. καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Ένα καινούργιο φάρμακο το οποίο βρίσκεται στη φάση 2 των κλινικών δοκιμών, φιλοδοξεί να προστατεύσει τον πνεύμονα από τις ινώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην ανακάλυψη του νέου φαρμακευτικού παράγοντα, ενεργός ήταν ο ρόλος ενός Έλληνα ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Yale, στις ΗΠΑ.

«Ανακαλύψαμε αυτό το φάρμακο πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια των μεταδιδακτορικών μου σπουδών στο πανεπιστήμιο Υale, μαζί με τον καθηγητή μου Naftali Kaminnsi, ο οποίος είναι ο διευθυντής του τμήματος εκεί», είπε στο star.gr o Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Όπως αποκάλυψε το νέο αυτό φάρμακο, ταυτοποιείται με τον κωδικό όνομα ΑΝ-19 ή αλλιώς sobetirome. Πρόκειται για ένα θυρεοειδικό ανάλογο, δηλαδή ένα μόριο με παρόμοια χημική δομή με αυτή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ δίνει εύσημα στην Αθήνα για τη διαχείριση της πανδημίας

Η δράση του φαρμάκου

Σύμφωνα με τον κ. Τζουβελέκη, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των προκλινικών μελετών σε πειραματόζωα, το φάρμακο προστατεύει το επιθηλιακό κύτταρο του πνεύμονα από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως είναι οι ιογενείς λοιμώξεις ή το κάπνισμα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται το κύτταρο από την απόπτωση. 

«Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ιογενείς λοιμώξεις όπως αυτή του Covid. Δηλαδή όταν ο ιός SARS–CoV-2 μπαίνει μέσα στον οργανισμό, περνά από το ανωτέρο αναπνευστικό στο κατώτερο, δηλαδή στον πνεύμονα και προκαλεί απόπτωση του επιθηλιακού κυττάρου, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό και πνευμονική ίνωση», εξήγησε.

Σουηδία - Κορωνοϊός: Κρατούσαν τα παιδιά τους κλειδωμένα για τέσσερις μήνες

Όπως πρόσθεσε, αν και ο αρχικός προσδιορισμός του φαρμάκου ήταν για την πνευμονική ίνωση, η ερευνητική ομάδα σκέφτηκε να κάνει έναν επαναπροσδιορισμό της χρηστικότητας του φαρμάκου και για τους ασθενείς που νοσούν από τον κορωνοϊό.

«Έχουν δοκιμαστεί κατά του Covid-19 πάρα πολλοί φαρμακευτικοί παράγοντες. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τον κορωνοϊό, οπότε λειτουργούμε μέσω του φαρμακευτικού επαναπροσδιορισμού. Δηλαδή έχουμε ένα φάρμακο το οποίο έχει άλλες ενδείξεις», σημείωσε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, το σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι ειδικό για τον κορωνοϊό, αλλά προστατεύει τον πνεύμονα. 

Επειδή θα έχουμε και άλλες πανδημίες στο μέλλον και άλλους κορωνοϊούς, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη ή πανδημία η οποία στοχεύει τον πνεύμονα.

Το χρονοδιάγραμμα του νέου φαρμάκου

Η κλινική μελέτη του φαρμάκου, σχεδιάστηκε πριν από τρεις μήνες και πήρε έγκριση από τον FDA στις 22/7, οπότε η 2η φάση των δοκιμών σε ασθενείς με Covid αναμένεται να ξεκινήσει στην Αμερική μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

«Θα εξετάσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Έχει ήδη δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές, έχει περάσει δηλαδή τη φάση 1 και γνωρίζουμε ότι έχει ένα καλό προφίλ ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Τζουβελέκης, ο οποίος θα συμμετέχει ως επιβλέπων και σχεδιαστής στην κλινική μελέτη.

Όπως συμπλήρωσε, σε αντίθεση με τη θυρεοειδική ορμόνη το συγκεκριμένο φάρμακο δεν προκαλεί αρρυθμίες στην καρδιά και έχει καλύτερη συγγένεια δέσμευσης με υποδοχή στον πνεύμονα, άρα και επιλεκτική δράση, γεγονός που το καθιστά μοναδικό. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η φάση 3, όπου το φάρμακο θα δοκιμαστεί σε ακόμη περισσότερους ασθενείς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκρισή του κατά του κορωνοϊού.

Ελλείψεις σε αίμα λόγω Covid, ιού του Δυτικού Νείλου και...θερινής ραστώνης

«Μετά την πανδημία θα έχουμε έξαρση της πνευμονικής ίνωσης»

Περίπου το 10- 15% από όσους νοσούν από κορωνοϊό εμφανίζουν πνευμονική ίνωση, όπως προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Τζουβελέκη. 

«Ωστόσο, το πόσο αυτές οι περιπτώσεις θα είναι σημαντικές ή όχι, αυτό θα το δούμε στην πορεία. Μπορεί αγωγή να χρειάζεται το 5%. Όπως κι αν έχει όμως, θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων πνευμονικής ίνωσης μετά το πέρας της πανδημίας, ειδικά σε όσους μολύνθηκαν σοβαρά από τον κορωνοϊό. Θα είναι ένα από τα μακροχρόνια απόνερα της πανδημίας», εκτίμησε.

Βατόπουλος: Τα δύο «στοιχήματα» για τον περιορισμό της πανδημίας

Αναζητούν χρηματοδότηση για να γίνει μελέτη και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα που αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ, ο κ. Τζουβελέκης ευελπιστεί να φέρει το φάρμακο και στην Ελλάδα, με την έλλειψη χρηματοδότησης ωστόσο να αποτελεί τροχοπέδη.

«Έχουν γίνει ήδη οι σχετικές εργασίες, έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά περιμένουμε να βρεθεί χρηματοδότηση προκειμένου να πάρει η μελέτη την έγκριση», είπε.

Χρήση μάσκας στα σχολεία: Οδηγίες για μικρούς και μεγάλους μαθητές

Όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη βρεθεί και τα κέντρα στα οποία θα γίνει η φάση 2 της κλινικής μελέτης στη χώρα μας. 

«Το Πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο Πατρών θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και ελπίζουμε να υπάρξει μία θετική κατάληξη για να έρθει αυτός ο παράγοντας και στην Ελλάδα», τόνισε.

Συναγερμός στη Ναύπακτο: Σε καραντίνα 17 αστυνομικοί λόγω κρούσματος

Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωσε, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος από την ώρα που θα πάρει έγκριση και θα ξεκινήσει η μελέτη, για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ενδεχομένως να χρειαστούν έως και τρία χρόνια πριν το φάρμακο βγει στην παγκόσμια αγορά.

Λέσβος: Σε καραντίνα η δομή στη Μόρια μετά από κρούσμα κορωνοϊού

«Η μάσκα, το μεγαλύτερο όπλο μας αυτή τη στιγμή κατά του Covid»

Καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκου που θα βάλει φρένο στην πανδημία, ο κ. Τζουβελέκης στάθηκε στην καταλυτική σημασία της χρήσης μάσκας απέναντι στον ιό. 

Το σημαντικότερο όλων που πρέπει να τονίσουμε είναι το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης. Όσο δεν έχουμε ειδικές θεραπείες το καλύτερο φάρμακο στις πανδημίες είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάσκα άλλαξε και το ρου της πανδημίας ειδικότερα σε περιοχές όπως η Ιταλία ή η  Ισπανία όπου μειώθηκαν τα κρούσματα, ενώ μέχρι να βγει στην κυκλοφορία το πρώτο εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους, η κοινωνική αποστασίωση και το πλύσιμο των χεριών αποτελούν τα συμπληρωματικά όπλα κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top