Ελλείψεις σε αίμα λόγω Covid, ιού του Δυτικού Νείλου και...θερινής ραστώνης

Πρ. ΕΚΕΑ στο star.gr: Ο Έλληνας λειτουργεί ηρωικά όταν τον καλούν, αλλά...

Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας για την αιμοδοσία στη χώρα μας

Κάλεσμα για αίμα απευθύνει για ακόμη μία φορά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καθώς σημαντικό είναι το έλλειμα που καταγράφεται στα αποθέματα της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή οι αιμοληψίες που γίνονται δεν ξεπερνούν τις 8.000 την εβδομάδα όταν τους προηγούμενους μήνες είχαμε πάνω από 13.000- 14.000 φιάλες αίμα την εβδομάδα», είπε στο star.gr o πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

Κορωνοϊός- Νέα Μέτρα: Τέλος λιτανείες, πανηγύρια και όρθιοι στα μπαρ

Όπως πρόσθεσε, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι που δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, ο αριθμός των αιμοληψιών είναι περίπου κατά 11% μειωμένος.

«Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος μήνας σε ό,τι έχει να κάνει με την αιμοληψία στη χώρα μας, γιατί ο Έλληνας γυρνάει και ενδιαφέρεται περισσότερο για τις διακοπές του», σημείωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και πολλά γεγονότα που συντρέχουν παράλληλα αυτή την περίοδο, καθιστώντας το πρόβλημα μεγαλύτερο και πιο δυσεπίλυτο.

«Μένουμε σπίτι μας, εκτός αν αιμοδοτούμε» το μήνυμα του Ε.ΚΕ.Α

Πέραν του κορωνοϊού που φαίνεται να επιστρέφει πιο δυναμικά στην κοινωνία, ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως σημείωσε, ο ιός ενέσκηψε πάλι επιδημικά σε πολύ σημαντικές για την αιμοδοσία περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στην Καρδίτσα, αλλά και μέσα στο Λεκανοπέδιο Αττικής στο Μαραθώνα, επηρεάζοντας αρνητικά τη συλλογή αίματος.

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο ιός του Δυτικού Νείλου εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, ότι μεταδίδεται αιματογενώς. 

Γίνεται διασπορά μέσω του αίματος. Κατά συνέπεια ένα μολυσμένο αίμα μπορεί να μεταδώσει τη νόσο του Δυτικού Νείλου. 

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, δεν πρόκειται για μια ασήμαντη ή απλή νόσο.

 Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμα δύο κρούσματα στις Σέρρες

«Στο 20% των περιπτώσεων προκαλεί μείζωνα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία συνδυάζονται με μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες που χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων», σημείωσε. 

Υπό το πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε μικρούς δήμους και περιοχές ακολουθεί την τακτική της απομόνωσης, σταματώντας την αιμοδοσία, ενώ σε μεγαλύτερες περιοχές που μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα των αιμοληψιών πραγματοποιεί ελέγχους στο αίμα για τη νόσο τού Δυτικού Νείλου.

 «Ήδη έχουν αρχίσει στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Ενδεικτικά το 2018 χρειάστηκε να γίνουν 120.000 εξετάσεις σε φιάλες αίματος, πέρυσι 45.000 και φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουμε στις 90.000», είπε.

SOS για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος εκπέμπουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

«Να μην ανασταλεί το καλό δείγμα που δείξαμε την προηγούμενη περίοδο» 

Αναφερόμενος στην αρχική περίοδο της πανδημίας και του lockdown στη χώρα μας, ο κ. Κατσίβελας, αναγνώρισε ότι οι εθελοντές αιμοδότες και οι εθελοντικοί σύλλογοι επέδειξαν καλή συμπεριφορά, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα που είχε απευθύνει το ΕΚΕΑ

«Τα καταφέραμε καλά. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι μειωμένες ανάγκες που υπήρχαν, λόγω της ελαχιστοποίησης των χειρουργείων μέσα στην πανδημία. Όμως τώρα η επιδημία έρχεται πάλι σε μεγαλύτερη κοινωνική έκταση», είπε.

Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου για Θεσσαλονίκη – Αναμένονται έκτακτα μέτρα

Την ίδια ώρα, ο κ. Κατσίβελας χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι παραμένουν υψηλές οι ανάγκες της χώρας σε αίμα και ότι το έλλειμα πρέπει να καλυφθεί άμεσα. 

Από την πλευρά του το ΕΚΕΑ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση τηλεφωνικά και με μηνύματα στους εθελοντές του να προσέλθουν στα αιμοδοτικά κέντρα, καθώς έχει παρέλθει το τρίμηνο που έδωσαν αίμα.

«Δεν πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και η συνείδηση, ούτε και το καλό δείγμα που δείξαμε την προηγούμενη περίοδο να ανασταλεί ή να ακυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

 Πόρος: Το… ύποπτο pool party που φαίνεται να σκόρπισε τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, που καταγράφεται μειωμένη προσέλευση στα αιμοδοτικά κέντρα οι ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας παραμένουν πάγιες. 

«Περίπου 2.500 είναι οι χρόνια μεταγγιζόμενοι ασθενείς, με Μεσογειακή Αναιμία, μια ειδική κατηγορία συνανθρώπων μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από αιμοδότηση», τόνισε ο κ. Κατσιβέλας.

Δώσε κι εσύ αίμα: Άνοιξε το πρώτο σταθερό κέντρο αιμοληψιών

«Απόλυτα Ασφαλής η αιμοληψία»

Μήνυμα ότι η αιμοληψία είναι ασφαλής διαδικασία, εξέπεμψε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ. 

«Είναι ξεκαθαρισμένο ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το αίμα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος αιματογενούς διασποράς. Τόσο για τον αιμοδότη, όσο και για αυτόν που θα δεχθεί το αίμα είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε μάλιστα θέλοντας να καθησυχάσει τους πιο καχύποπτους, όλοι όσοι εμπλέκονται στην αιματοληψία, όπως τα εξωτερικά συνεργεία λαμβάνουν κάθε απαραίτητο μέτρο προστασίας.

Κορωνοϊός: Αποφορτίζονται τα ΜΜΜ με προσλήψεις και αυξήσεις δρομολογίων

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κατσίβελας αναγνώρισε τη σημαντική συνεισφορά των δημοτικών αρχών στο σύστημα της αιμοδοσίας μέσα από την προσφορά ασφαλών και ευχάριστων αιθουσών.

«Αυτό πρέπει να συνεχίσει, ούτως ώστε ο αιμοδότης να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα νοσοκομεία που αυτή την περίοδο θα έχουν ιδιαίτερο βάρος να αντιμετωπίσουν με τα προβλήματα της επιδημίας. Αντιθέτως οι αιμοληψίες θα μπορούν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους», είπε.

Νότια Κορέα: Εγκρίθηκε η έναρξη δοκιμών φαρμάκου για τον κορωνοϊό

«Είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε αιμοληψίες, αλλά … »

Κάθε χρόνο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, με τις περισσότερες αιμοληψίες ανά μονάδα πληθυσμού. 

Ανά 1.000 κατοίκους έχουμε τις περισσότερες φιάλες αίμα. Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε 590.000 φιάλες αίμα και από τον Ερυθρό Σταυρό στην Ελβετία, παίρνουμε 25.000 μονάδες αίματος, δηλαδή πάρα πολύ λίγες συγκριτικά με το σύστημα αιμοδοσίας μας.

 Παρόλα αυτά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στα αποθέματα αίματος παραμένει. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίβελας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες, οι οποίοι να δίνουν σταθερά αίμα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός.

«Το χαρακτηριστικό του Έλληνα είναι ότι λειτουργεί ηρωικά, και όταν θα καλέσουμε την κοινωνία θα συντρέξουν όλοι. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Έχουμε πολλούς αιμοδότες που θα δώσουν αίμα μία φορά», είπε.

Ταξιδιωτική οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μην ταξιδεύετε στην Ελλάδα

Έρχεται το αpp "ΔΙΝΩ ΑΙΜΑ"

Αν και η αιμοδοσία σαν διαδικασία κρατάει περίπου δέκα λεπτά, o πρόεδρος του ΕΚΕΑ αποκάλυψε στο star.gr ότι στην τελική φάση έχει μπει μία εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά με τίτλο «Δίνω Αίμα», που στόχο έχει να ελαχιστοποιήσει την αναμονή των εθελοντών και να βελτιώσει συνάμα την οργάνωση της αιμοληψίας.  

«Κατεβάζοντάς την στο κινητό του ο κάθε εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών θα ενημερώνεται και θα μπορεί να κλείνει ραντεβού για να δώσει αίμα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top