SOS για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος εκπέμπουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Ζητούν μέτρα

SOS για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος οι

Σοβαρές ελλείψεις αίματος παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της χώρα μας, με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας να κάνει έκκληση στους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελλείψεις αίματος έχουν πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας αφού κάθε μέρα εμφανίζονται ελλείψεις και σε διαφορετικό νομό. H κακοκαιρία και η εξ’ αυτής αδυναμία υλοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών, ή προσέλευσης αιμοδοτών, η γρίπη, που στερεί στους αιμοδότες τη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν και οι μειωμένες αποστολές μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποτελούν τις κύριες αιτίες του προβλήματος. 

Να σημειωθεί όμως ότι, οι ελλείψεις αίματος έχουν εδραιωθεί ουσιαστικά από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου με αποτέλεσμα όλο το φθινόπωρο του 2016 να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας των Νοσοκομείων των Αθηνών αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που μεταγγίζεται μεγάλος αριθμμός θαλασσαιμικών. 

Ωστόσο, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία θεωρούν ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τις περικοπές στο σύστημα υγείας και στην αιμοδοσία, την ελλιπή στελέχωση και την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα, «καθώς έχουν επιφέρει σημαντική πτώση της εθελοντικής προσφοράς αίματος οδηγεί τους θαλασσαιμικούς σε απόγνωση», όπως υποστηρίζουν.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί την Πολιτεία για αδιαφορία θεωρώντας ότι έπρεπε να είχε ληφθεί μέριμνα ώστε εποχιακοί παράγοντες, όπως η γρίπη και η κακοκαιρία, να μην επηρεάζουν την επάρκεια αίματος για τις καθημερινές μεταγγίσεις των ασθενών. Επίσης, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρακτική να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών από το οικογενειακό τους περιβάλλον και οι υπηρεσίες Αιμοδοσίας να λειτουργούν μόνον πρωινές ώρες. 

Οι ασθενείς ζητούν, λοιπόν, την άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και η αναβολή των μεταγγίσεων που θέτει διαρκώς σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top