Δώσε κι εσύ αίμα: Άνοιξε το πρώτο σταθερό κέντρο αιμοληψιών

Κάνε ένα όμορφο δώρο για τα Χριστούγεννα

Ο αιματολόγος, Κ. Σταμούλης εξηγεί πώς λειτουργεί η πρώτη σταθερή αίθουσα αιμοληψιών εκτός νοσοκομείου

Η πρώτη στην Ελλάδα σταθερή αίθουσα αιμοληψιών σε χώρο που δεν βρίσκεται εντός νοσοκομείου και η οποία θα δέχεται εθελοντές αιμοδότες απογευματινές ώρες, «άνοιξε» τη  Δευτέρα το μεσημέρι τις πόρτες της στους εθελοντές αιμοδότες στο Αιγάλεω. 

Η αίθουσα, η οποία παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αιγάλεω στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών 314, εντός του γηπέδου «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», από το οποίο εμπνεύστηκε το μήνυμα του ΕΚΕΑ  «Σε όποια ομάδα και αν ανήκεις παίξε μπάλα στο Αιγάλεω». 

Διαθέτει επτά καρέκλες αιμοληψίας και θα είναι ανοιχτή καθημερινά – εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κομβική για το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας. Τη λειτουργία του πρώτου σταθερού Κέντρου Αιμοδοσίας έξω από τα νοσοκομεία, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο επιθυμία και στόχος μας είναι κατ’ αρχάς να εξυπηρετούμε τους εθελοντές αιμοδότες σε ώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία (15:00-20:00) καθημερινά και σε ένα περιβάλλον που δε δημιουργεί στον επισκέπτη τη συναισθηματική επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί σε κάποιον ο χώρος νοσηλείας ενός ιδρύματος»,  λέει στο star.gr o αιματολόγος Κώστας Σταμούλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΑ. 

Σε έναν σύγχρονο,  καλαίσθητο χώρο, εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα αιμοληψίας το νέο κέντρο προσφέρει ένα εξαιρετικά ευχάριστο περιβάλλον στον αιμοδότη. 

Στα περίπου  10 λεπτά που διαρκεί μία αιμοληψία ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να συνδεθεί με το διαδίκτυο από το κινητό του τηλέφωνο, μέσω ελεύθερου  WiFi. 

«Θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συλλογής αίματος των αιμοληψιών με πρότυπες μεθόδους. Φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε αρχικά τους εθελοντές αιμοδότες του Δυτικού Τομέα της Αττικής», είπε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, αιματολόγος, Χάρις Ματσούκα.

Οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρώνονται εκεί θα αποστέλλονται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, στους Θρακομακεδόνες, όπου θα γίνεται η επεξεργασία, αποθήκευση και αποστολή αίματος και των παραγωγών τους (π.χ. αιμοπετάλια) ανάλογα με τις ανάγκες του νοσηλευτικού συστήματος πανελλαδικά.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο 250.000 μονάδες αίματος μόνο στην Αττική, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων χωρών σε ποσοστά αιμοληψιών, διεθνώς, όμως αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι ανάγκες των μεταγγίσεων. 

Στον σχεδιασμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας είναι η λειτουργία εντός του Ιανουαρίου άλλης μιας σταθερής αίθουσας αιμοδοσίας στους Αμπελοκήπους (πίσω από το νοσοκομείο «Ελπίς»), ενώ προωθείται και η λειτουργία αιθουσών στο Κέντρο της Αθήνας (οδός Σταδίου σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εργασίας), και στην Καλλιθέα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top