ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων- Να εμβολιαστούν όλοι κατά της γρίπης

Ολόκληρη η συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ Ματίνας Παγώνη

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα 293 νέα κρούσματα της πανδημίας, που καταγράφηκαν χθες στη χώρα, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

«Δεν είναι ότι δεν πήραμε εγκαίρως μέτρα, απλά δεν προσέχουμε, δεν τα τηρούμε», εξήγησε στο star.gr η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), σημειώνοντας ότι μία τέτοια αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενομένη από τους ειδικούς.

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς μέτρα, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα!

«Η μείωση του αριθμού όσων βρέθηκαν θετικοί τις προηγούμενες δύο ημέρες, δεν λέει τίποτα», διευκρίνισε και απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά προς όλους, να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

Κορωνοϊός: Στο 0,85 ο δείκτης Rt - Δε μεταδίδεται σε πάνω από μία επαφή

«Γυρίζουμε τώρα από τις διακοπές και δεν είμαστε προσεκτικοί. Όποιος δεν μπορεί να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό, λόγω οικονομικών προβλημάτων - που λογικό είναι να μη μπορεί- πρέπει να φοράει τη μάσκα του και να τηρεί τις αποστάσεις από την οικογένεια που θα βρει γυρνώντας πίσω», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό. 

«Αυτούς όλους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε και εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα», εξήγησε.

Άνοιγμα σχολείων και χρήση μάσκας - Απαντήσεις σε 25 κρίσιμα ερωτήματα

Όπως τόνισε, στη φάση που βρισκόμαστε, το πιο σημαντικό για τον ιατρικό κόσμο είναι να μην καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων.

Αυτό μας προβληματίζει και γι’ αυτό φωνάζουμε για την τήρηση των μέτρων. Δεν θέλουμε αυξήσεις στις νοσηλείες στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων. 

Όπως υπογράμμισε η κ. Παγώνη, για την ώρα η Ελλάδα τα έχει πάει καλά καθώς ήταν μεταξύ των χωρών που είχε πολύ λιγότερα κρούσματα, λιγότερους θανάτους, λιγότερες διασωληνώσεις.

«Μη φτάσουμε λοιπόν να έχουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, σε Ιταλία- Γαλλία ή στην Αμερική και τη Βραζιλία», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

«Να κάνουν πρόβα τα παιδιά τη μάσκα για το σχολείο»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων με την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο να τηρηθεί. 

«Υπάρχουν παιδάκια τεσσάρων ετών στα ογκολογικά νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα, τα οποία φορούν μάσκα όλη μέρα, για να μην πω ότι κοιμούνται με αυτές. Μιλάμε για παιδιά με σοβαρά προβλήματα λευχαιμίας, με χημειοθεραπείες τα οποία για 4- 5 χρόνια μέχρι να τελειώσουν τις θεραπείες και μέχρι να γίνουν καλά φορούν τις μάσκες και τα καταφέρνουν. Γιατί λοιπόν να μην τα καταφέρουν και τα μεγαλύτερα που θα πάνε στο σχολείο και στο νηπιαγωγείο», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: «Μάσκες και στα πάρτι- Nα τις φοράμε και να χορεύουμε»

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναγνώρισε ότι οι αποστάσεις θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν στο σχολικό περιβάλλον. 

«Η μάσκα είναι ασφάλεια πλέον,  γιατί στα σχολεία οι αποστάσεις θα είναι αρκετά δύσκολες. Για αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τουλάχιστον το θέμα της μάσκας και την υγιεινή των χεριών και κατόπιν, όσο μπορούμε τις αποστάσεις», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για το θέμα της επαναμόλυνσης

Όπως πρόσθεσε από την πλευρά τους οι γονείς πρέπει να είναι ψύχραιμοι και τους συμβούλεψε να δείξουν στα παιδιά τους την ορθή χρήση μάσκας.

Να κάνουν πρόβες στα παιδάκια, ιδιαίτερα στα μικρά. Να καθίσουν στον καθρέφτη και να τους δείξουν πώς φοράνε τις μάσκες και πώς πρέπει να τις χρησιμοποιούν, γιατί θέλει μία διαδικασία. Μετά θα τα βοηθήσουν και οι δάσκαλοι στο σχολείο.

«Εμβολιαστείτε- Γρίπη και κορωνοϊός, θα κάνουν δύσκολο το Χειμώνα»

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας εκτίμησε η κ. Παγώνη, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την γρίπη Η1Ν1. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο να γίνει από όλες τις ηλικίες. Θα ξεκινήσουν οι ευπαθείς ομάδες και σιγά-σιγά όπως έχουν δοθεί οδηγίες από την Επιτροπή θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, οι μεγάλες ηλικίες και μετά οι νεότεροι, για να μην έχουμε και Η1Ν1 και κορωνοϊό. 

Αναφερόμενη στο εμβόλιο κατά του Covid-19, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι εφόσον βγει ασφαλής και η τρίτη φάση, θα έρθει στη χώρα μας από το 2021.

«Βουτιά» 50% στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας, αλλά και η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πάρουμε το μερτικό μας που λένε στην Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες και από το 2021 θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top