Κορωνοϊός: Στο 0,85 ο δείκτης Rt - Δε μεταδίδεται σε πάνω από μία επαφή

Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ - Τι ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας

Μείωση παρουσιάζει ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, καθώς πλέον βρίσκεται στο 0,85, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς μέτρα, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα!

Στην προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό -που αφορούσε το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου- αναφερόταν ότι ο δείκτης «Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα. Στην Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά στο διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, στη σημερινή έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4.

Πάντως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες, υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας. 

«Στον δείκτη θανάτων λόγω κορωνοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άνοιγμα σχολείων και χρήση μάσκας - Απαντήσεις σε 25 κρίσιμα ερωτήματα

Τέλος, σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η απόφαση είναι επιστημονική και όχι πολιτική και υπογράμμισε ότι η προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στηρίζονται στην ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, την πρακτική που ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, την εμπειρία από το άνοιγμα των σχολείων την Άνοιξη και βέβαια τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

«Βασική διαφορά σε σχέση με την Άνοιξη σηματοδοτεί η απόφαση για τη χρήση μάσκας. Και η απόφαση αυτή είναι επιστημονική, όχι πολιτική. Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι - κόντρα στις σειρήνες της ανευθυνότητας- η χρήση μάσκας είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας«, κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top