Χρήση μάσκας στα σχολεία: Οδηγίες για μικρούς και μεγάλους μαθητές

Τι είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου

μαθητές σχολείο

Χρήση μάσκας στους μαθητές… η νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς έχει προκαλέσει απορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις και αντιδράσεις. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, έδωσε σήμερα οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας από τα μικρά παιδιά, κατά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Άνοιγμα σχολείων και χρήση μάσκας - Απαντήσεις σε 25 κρίσιμα ερωτήματα

Προτιμήστε μάσκες δύο στρώσεων υφάσματος με πυκνή ύφανση αλλά λεπτή ίνα

Η υφασμάτινη μάσκα είναι σαφώς αυτή η οποία συνιστάται να χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, έχουν δοθεί οι προδιαγραφές για την συγκεκριμένη μάσκα, η οποία θα είναι δύο μεγεθών, πιο μικρή μάσκα για τα μικρά, ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο, και πιο μεγάλη για τους μεγαλύτερους μαθητές. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο στρώσεων υφάσματος και το ύφασμα να είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα, έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Πέτσας: Καλούμε τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα  

Τι να κάνουν οι μαθητές που φορούν γυαλιά

Επίσης, έδωσε οδηγίες για τους μαθητές που φορούν γυαλιά και τα οποία θολώνουν όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα. Είπε ότι ακριβώς στο ύψος της μύτης στο έλασμα, πρέπει να το πιέσουμε, ώστε να γίνει καλύτερη εφαρμογή. «Προφανώς θα υπάρχουν παιδιά τα οποία στην αρχή θα νοιώσουν άβολα. Είναι αναγκαίο στην αρχή της σχολικής χρονιάς να δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία για τη χρήση της μάσκας και είναι σαφές ότι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με τη χρήση της μάσκας οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα. Το πιο σημαντικό για να έχουμε τα παιδιά με το μέρος μας είναι να απαντήσουμε στις απορίες τους» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κεραμέως: Μάθημα ζωής για τα παιδιά η μάσκα

Ξεκάθαρα τα μηνύματα στα παιδιά από γονείς και δασκάλους

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το παιδί να μάθει να φοράει τη μάσκα είναι ξεκάθαρα, είπε η καθηγήτρια. Όπως ανέφερε, «δεν μπορεί η μαμά να λέει στο παιδί "μη βάλεις μάσκα, δε θα μπορείς" και η δασκάλα να λέει να βάλει. Άρα, όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε και να έχουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες». Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία της, λέγοντας ότι «στηριζόμαστε στην καλή συνεργασία όλων έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

Οδηγίες για κυλικεία

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις λεπτομερείς οδηγίες που έχουν δοθεί στα κυλικεία, για τη λειτουργία τους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής ώστε, όπως είπε, να μειωθεί η έκθεση του φαγητού των κυλικείων στον ιό. Σχετικά με τα προϊόντα, είπε ότι «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπάρχει ένα καλάθι με πολλά κουλούρια εκτεθειμένα στον αέρα και γι' αυτό είπαμε ότι τα φαγητά θα πρέπει να είναι σε ατομικές συσκευασίες, έτσι ώστε να έχουμε άλλη μία ασπίδα προστασίας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top