Νέα Έρευνα για τον Κορωνοϊό: Η Υπόθεση της Βραδυκινίνης

Υπερυπολογιστής ανάλυσε τον Covid-19 κι εμφανίστηκε μια ενδιαφέρουσα θεωρία

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη / Reuters

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η βραδυκινίνη, μία χημική ουσία, πολυπεπτίδιο, που παράγει ο οργανισμός για να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μπορεί να ευθύνεται για πολλά από τα συμπτώματα και τις τραγικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο κορωνοϊός ίσως προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της ουσίας αυτής στον οργανισμό, καταστρέφοντας τους μηχανισμούς που την ελέγχουν. Η υπόθεση αυτή, αν αποδειχθεί ότι ισχύει, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία από τον ιό και την αποφυγή θανάτων, καθώς υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αναστείλουν την αύξηση της ουσίας αυτής ή τις συνέπειές της στον οργανισμό. 

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς μέτρα, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα!

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο υπερυπολογιστής Summit στο Oak Ridge National Lab στο Τενεσί ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 40.000 γονίδια από 17.000 γενετικά δείγματα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τον Covid-19. Το Summit είναι ο δεύτερος ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο, αλλά η διαδικασία - η οποία περιελάμβανε ανάλυση 2,5 δισεκατομμυρίων γενετικών συνδυασμών - χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα. 

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα. Ο υπολογιστής αποκάλυψε μια νέα θεωρία σχετικά με το πώς το Covid-19 επηρεάζει το σώμα: την υπόθεση της βραδυκινίνης. Η υπόθεση παρέχει ένα μοντέλο που εξηγεί πολλές πτυχές του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο περίεργα συμπτώματά του. Προτείνει επίσης 10 πιθανές θεραπείες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια αμερικανική κυβερνητική αρχή FDA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eLife στις αρχές Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας, μια μόλυνση Covid-19 ξεκινά γενικά όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω υποδοχέων ACE2 στη μύτη, (Οι υποδοχείς, τους οποίους ο ιός είναι γνωστό ότι στοχεύουν, είναι άφθονοι εκεί.) Ο ιός στη συνέχεια προχωρά μέσω του σώματος , εισέρχεται σε κύτταρα σε άλλα μέρη όπου υπάρχει επίσης το ACE2: τα έντερα, τα νεφρά και η καρδιά. Αυτό πιθανότατα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον μερικά από τα καρδιακά συμπτώματα της νόσου και τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα. 

Αλλά όταν ο Covid-19 έχει καθιερωθεί στο σώμα, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα. Τα δεδομένα από τον υπερυπολογιστή έδειξαν ότι ο Covid-19 δεν αρκείται να μολύνει κύτταρα που ήδη εκφράζουν πολλούς υποδοχείς ACE2. Αντίθετα, παραβιάζει ενεργά τα συστήματα του ίδιου του σώματος, παραπλανώντας το να ρυθμίζει τους υποδοχείς ACE2 σε μέρη όπου συνήθως εκφράζονται σε χαμηλά ή μεσαία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων. 

Κορωνοϊός:Οι νέοι ασυμπτωματικοί εξίσου μολυσματικοί με τους συμπτωματικούς

Το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS) είναι αυτό που ελέγχει πολλές πτυχές του κυκλοφορικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της βραδυκινίνης στο σώμα. Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας, όταν ο ιός όμως τροποποιεί το RAS, οι υποδοχείς βραδυκινίνης επαναευαισθητοποιούνται και το σώμα σταματά να διαλύει αποτελεσματικά την ουσία. 

Το τελικό αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές, είναι να απελευθερωθεί μια «καταιγίδα βραδυκινίνης» στο σώμα. Σύμφωνα με την υπόθεση της βραδυκινίνης, αυτή η καταιγίδα είναι τελικά υπεύθυνη για πολλά από τα θανατηφόρα αποτελέσματα του Covid-19. 

Καθώς η βραδυκινίνη συσσωρεύεται στο σώμα, αυξάνει δραματικά την αγγειακή διαπερατότητα. Εν ολίγοις, κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρέουν. Αυτό εξηγεί ίσως πρόσφατα κλινικά δεδομένα, που θεωρούν όλο και περισσότερο τον Covid-19 κυρίως αγγειακή νόσο, και όχι αναπνευστική. Αλλά ο Covid-19 εξακολουθεί να έχει τεράστια επίδραση στους πνεύμονες. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να διαρρέουν λόγω της «καταιγίδας βραδυκινίνης», λένε οι ερευνητές, οι πνεύμονες μπορούν να γεμίσουν με υγρό. Ανοσοκύτταρα διαρρέουν επίσης στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή. 

Και ο Covid-19 έχει ένα άλλο ιδιαίτερα ύπουλο κόλπο. Μέσω μιας άλλης πορείας αυξάνει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος (HLA) στους πνεύμονες. Το HLA χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια και λοσιόν για την ικανότητά του να απορροφά περισσότερο από 1.000 φορές το βάρος του σε υγρά. Όταν συνδυάζεται με διαρροή υγρού στους πνεύμονες, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά: Σχηματίζει υδρογέλη, η οποία μπορεί να γεμίσει τους πνεύμονες σε ορισμένους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόλις συμβεί αυτό, «είναι σαν να προσπαθείς να αναπνεύσεις μέσω ενός ζελέ». 

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αναπνευστήρες έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικοί στη θεραπεία του προχωρημένου Covid-19 από ό,τι αρχικά περίμεναν οι γιατροί, βάσει της εμπειρίας τους με άλλους ιούς. Οι πνεύμονες γεμίζουν υδρογέλη και προσπαθώντας να αναπνεύσει ο ασθενής γίνονται σαν μπαλόνια γεμάτα νερό. Οι ασθενείς έτσι ασφυκτυούν σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα κι αν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και φαίνεται να αναπνέουν σωστά. 

Η υπόθεση της βραδυκινίνης επεκτείνεται και σε πολλές από τις επιδράσεις του Covid-19 στην καρδιά. Περίπου ένας στους πέντε νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 εμφανίζουν βλάβη στην καρδιά, ακόμη και αν δεν είχαν ποτέ καρδιακά προβλήματα στο παρελθόν. Μερικά από αυτά πιθανότατα οφείλονται στον ιό που μολύνει την καρδιά απευθείας μέσω των υποδοχέων ACE2. Αλλά το RAS ελέγχει επίσης πτυχές των καρδιακών συστολών και της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι «καταιγίδες βραδυκινίνης» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρρυθμίες και χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίες παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς με Covid-19. 

Η υπόθεση της βραδυκινίνης εξηγεί επίσης τις επιπτώσεις του Covid-19 στο νευρολογικό σύστημα, ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα (που περιλαμβάνουν ζάλη, επιληπτικές κρίσεις, παραλήρημα και εγκεφαλικό επεισόδιο) εμφανίζονται σε έως και τους μισούς νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μαγνητικές εξετάσεις σε ασθενείς Covid-19 στη Γαλλία αποκάλυψαν ότι πολλοί έχουν ενδείξεις διαρροής αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλό τους. 

Η βραδυκινίνη - ειδικά σε υψηλές δόσεις - μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το φράγμα λειτουργεί ως φίλτρο μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου κυκλοφορικού συστήματος. Επιτρέπει να εισέλθουν τα θρεπτικά συστατικά και τα μικρά μόρια που χρειάζεται ο εγκέφαλος να λειτουργεί, αφήνοντας παράλληλα έξω τις τοξίνες και τα παθογόνα και διατηρώντας το εσωτερικό περιβάλλον του εγκεφάλου αυστηρά ρυθμιζόμενο. 

Εάν οι «καταιγίδες βραδυκινίνης» προκαλέσουν τη διάσπαση του φραγμού αίματος-εγκεφάλου, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει να εισέλθουν βλαβερά κύτταρα και να δημιουργηθούν ενώσεις στον εγκέφαλο, που οδηγούν σε φλεγμονή, πιθανή εγκεφαλική βλάβη και πολλά από τα νευρολογικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς Covid-19. 

Τα αυξημένα επίπεδα βραδυκινίνης θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν άλλα κοινά συμπτώματα Covid-19, όπως ξηρό βήχα, κόπωση, αύξηση του καλίου στο αίμα, πρησμένα και μελανιασμένα δάχτυλα ποδιών, προβλήματα στο θυρεοειδή. Εξηγεί ίσως επίσης τη χαμηλότερη θνησιμότητα στις γυναίκες από Covid-19, λόγω κάποιων πρωτεϊνών στο σύστημα RAS που εντοπίζονται κυρίως στο χρωμόσωμα Χ, δίνοντας έτσι στις γυναίκες (ΧΧ) εξτρά προστασία. 

Οι αναστολείς ACE είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν απώλεια γεύσης και μυρωδιάς. Ο Jacobson τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό το σύμπτωμα είναι πιο πιθανό να προκαλείται απευθείας από τον ιό, που επηρεάζει τα κύτταρα που περιβάλλουν τα οσφρητικά νευρικά κύτταρα, παρά άμεσα από τη βραδυκινίνη. 

Φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της βραδυκινίνης στο σώμα υπάρχουν ήδη στην αγορά, ενώ μέχρι και η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα RAS, που απορρυθμίζεται από τον κορωνοϊό, και θα μπορούσε να βοηθήσει. Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνητές, η υπόθεση της βραδυκινίνης θα πρέπει να επαληθευτεί με περαιτέρω μελέτες, ενώ οποιδήποτε φάρμακο, ακόμα και εγκεκριμένο, θα πρέπει να τεσταριστεί πρώτα σε αυστηρά ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον, πριν δοθεί ως θεραπεία για τον ιό Covid-19. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top