Μάσκα: Να φοράμε ή όχι; Σήμερα οι απαντήσεις

Συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για τη χρήση της μάσκας και αν πρέπει να τη φοράμε, πού και για πόσο, ώστε να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό.

ECDC: Πολύ νωρίς να ξεκινήσει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Σήμερα λοιπόν, η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για το θέμα αυτό και το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας θα δώσει τις πολυπόθητες απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες. 

Αττικόν: Στη μάχη απέναντι στον Covid-19 οι Έλληνες γιατροί

Χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας παρέθεσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, τις τοποθετήσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Όπως είπε, ο ΠΟΥ δεν είναι απόλυτος στο μήνυμά του για τη χρήση ή μη της μάσκας και αφήνει την κάθε χώρα να αποφασίσει για την εφαρμογή του μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα αυτή και σε συγκεκριμένους χώρους και πληθυσμούς, όπως οι ευπαθείς ομάδες.

Μάχη απέναντι στον κορωνοϊό δίνει 28χρονος Έλληνας γιατρός στην Ισπανία

Παρόμοια ήταν και η θέση του ECDC, το οποίο ανέφερε περισσότερα επιχειρήματα κατά, παρά υπέρ της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό.

Εντούτοις, άφησε το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας ανοιχτό, ώστε να δώσει, λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν εμφανίσουν συμπώματα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η χρήση πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και όταν υπάρχει μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα.

Το σχέδιο για σταδιακή άρση των απαγορεύσεων λόγω Covid -19

Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους που ενέχει  η χρήση μάσκας από τον υγιή πληθυσμό, με σημαντικότερο αυτόν της μόλυνσης από κακή χρήση της μάσκας. 

Επανέλαβε πως από τα σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση και η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό. 

Κορωνοϊός: Πότε και πού πρέπει να φοράμε ιατρική μάσκα

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε μάλιστα πως ακόμα κι αν δοθεί το πράσινο φως να χρησιμοποιηθούν από τον ελληνικό πληθυσμό οι μάσκες, δε γίνεται λόγος για τις μάσκες τύπου FPP2 ή FPP3, οι οποίες προορίζονται για τους επαγγελματίες υγείας. 

Κορωνοϊός: Στους 83 οι νεκροί - 52 νέα κρούσματα, 1.884 συνολικά

Οι κίνδυνοι από τη χρήση μάσκας σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει πως η χρήση μασκών από το γενικό κοινό φέρει αβεβαιότητες και πολλούς κινδύνους. 

Αυτοί είναι:

  • Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.
  • Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
  • Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και
  • Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top