ECDC: Πολύ νωρίς να ξεκινήσει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία

κορωνοϊός Αυστραλία

Στην άρση όλων των μέτρων κοινοτικής και σωματικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναφέρθηκε το ECDC, επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο.

Το σχέδιο για σταδιακή άρση των απαγορεύσεων λόγω Covid -19

Στην παρούσα κατάσταση μπορεί να αναμένεται διαρκής εξάπλωση του ιού και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρθούν ταχέως όλα τα κοινοτικά και φυσικά μέτρα αποστασιοποίησης στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που αυτά τα αυστηρά μέτρα μπορεί να διαταράξουν αρκετά την κοινωνία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Νόσων της ΕΕ (ECDC), Αντρέα Αμμόν.

«Η αλληλεγγύη και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών θα παραμείνουν ουσιώδεις για την εξέταση της άρσης οποιωνδήποτε μέτρων», σημειώνει η Αμμόν.

Χαρδαλιάς: Κανείς δε θα περνά αναίτια τα διόδια –Στα 300 ευρώ το πρόστιμο

Τι αναφέρει αναλυτικά το ECDC

Οι αυξήσεις στα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό που εξακολουθούν να αναφέρονται από τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μεγάλες.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες έδειξε αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας όλων των αιτίων σε σχέση με τον αναμενόμενο ρυθμό στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και επέκεινα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων και των νέων θανάτων που αναφέρθηκαν καθημερινά φαίνεται ότι μειώθηκε ελαφρά.

Κομισιόν: Παράταση της απαγόρευσης μη απαραίτητων ταξιδιών έως 15 Μάϊου​​​​​​​

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την άρση των μέτρων

Το ECDC ανέφερε αναλυτικά και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε περίπτωση που αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα και είναι τα ακόλουθα: 

- Ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς σοβαρά με Covid-19 στην ΕΕ / ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται επί του παρόντος μετριοπαθής για τον γενικό πληθυσμό και πολύ υψηλός για πληθυσμούς με καθορισμένους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.

- Ο κίνδυνος αύξησης της κοινοτικής μετάδοσης του Covid-19 στην ΕΕ / ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις προσεχείς εβδομάδες είναι μέτριος εάν ληφθούν μέτρα μετριασμού και είναι πολύ υψηλός εάν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα μετριασμού.

- Ο κίνδυνος υπέρβασης της δυναμικότητας του συστήματος υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στην ΕΕ / ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις προσεχείς εβδομάδες θεωρείται υψηλός με τη θέσπιση μέτρων μετριασμού και πολύ υψηλός εάν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα μετριασμού.

Στην παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνολικές στρατηγικές εξετάσεων και επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης επαφών, στα κοινοτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απομόνωσης και στην ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και στην ενημέρωση  του κοινού.

Η προώθηση της πνευματικής ευεξίας μεταξύ των ατόμων που ζουν με μέτρα φυσικής απομάκρυνσης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί έχουν την ανθεκτικότητα να διατηρούν την τήρηση αυτών των μέτρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top