Κομισιόν: Παράταση της απαγόρευσης μη απαραίτητων ταξιδιών έως 15 Μάϊου

Ποιες χώρες περιλαμβάνει

Αεροπλάνο

Η Κομισιόν κάλεσε τα Κράτη Μέλη του Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ έως τις 15 Μαΐου, λόγω κορωνοϊού.

ΕΕ: «Φρένο» στην είσπραξη δασμών και ΦΠΑ στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μάλιστα, ζητά συντονισμένη προσέγγιση στην παράταση, δεδομένου ότι η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν εφαρμοστεί από όλους, μέχρι την ίδια ημερομηνία, ταυτόχρονα.

Ο περιορισμός ταξιδιών, καθώς και η πρόσκληση για παράτασή του, ισχύουν για την περιοχή «ΕΕ +», η οποία περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας και των τεσσάρων συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ελβετία, δηλαδή συνολικά 30 χώρες.

SURE: Η Κομισιόν παρέχει 100 δις ευρώ ως δάνεια για επιδότηση εργασίας

Κάθε περαιτέρω παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού μετά τις 15 Μαΐου θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η παράλληλη και συντονισμένη δράση στα εξωτερικά σύνορα θα αποτελέσει βασική πτυχή μιας συντονισμένης στρατηγικής εξόδου από την ΕΕ και τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στην Ευρώπη.

Κομισιόν: Το πρόγραμμα SURE για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Τι δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοίνας, δήλωσε σχετικά ότι όλα τα Κράτη Μέλη έχουν εφαρμόσει επιτυχώς μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για τον περιορισμό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

«Ο περιορισμός των μη ουσιαστικών μετακινήσεων από τρίτες χώρες προς την ΕΕ συμπληρώνει τα μέτρα αυτά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ενώ μπορούμε να δούμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της μείωσης των κινδύνων της εξάπλωσης της νόσου. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι μας», επεσήμανε.

Η εκτίμηση της Κομισιόν

Η εκτίμηση της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση δείχνει τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων και των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο της πανδημίας εκτός της ΕΕ, ακόμη και σε χώρες από όπου εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως ΕΕ κάθε χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.

Τέλος, η Κομισιόν σημειώνει ότι από την εφαρμογή του ταξιδιωτικού περιορισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου, η αεροπορική επιβατική κίνηση έχει σχεδόν μειωθεί στο μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις περιορίζονται κυρίως στη μεταφορά φορτίων και τον επαναπατρισμό.

Παρόμοια τάση της κυκλοφορίας επιβατών μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως στις μεταφορές με πορθμεία, πούλμαν και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top