Πώς έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη - «Ήταν ανθρώπινο λάθος»

Βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή - Προσήχθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη με 38 νεκρούς και τουλάχιστον 66 τραυματίες. 

https://www.star.gr/eidiseis/ellada/615603/sygkroysh-trenwn-temph-32-oi-nekroi-asyllhpth-tragwdia

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται κατά τις πρώτες εκτιμήσεις το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη - Eurokinissi

Προς το παρόν η Hellenic Train δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση για τα αίτια του φρικτού δυστυχήματος, ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. 

Τέμπη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Βρίσκαμε νεκρούς στα χωράφια»

«Εμπειρικά σας λέω ότι πρόκειται για λάθος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Όλα θα διερευνηθούν. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η σύγκρουση δε συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση», είπε.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο - Eurokinissi

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο - Eurokinissi

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε πρόβλημα στην ηλεκτρική αλλαγή γραμμών και εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται χειροκίνητα. Επομένως πρόκειται για λάθος του σταθμάρχη. 

Σύγκρουση τρένων: O Kυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιβατικό τρένο, φεύγοντας από Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο. Ωστόσο, άγνωστο ακόμα πώς, είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα, όπου κινούταν και η εμπορική αμαξοστοιχία.

Τέσσερις προσαγωγές για το δυστύχημα στα Τέμπη 

Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Τέμπη: «Παίρνω το παιδί μου τηλέφωνο και δεν απαντά»

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας ο σταθμάρχης της Λάρισας και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και εξετάζονται προανακριτικά.

Όπως αναφέρουν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train ρίχνει την ευθύνη στον σταθμάρχη. Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστηρίζει πως η εταιρεία δε φέρει ευθύνη και πως φταίει ο σταθμάρχης γιατί πιθανότατα ξέχασε να αλλάξει τα κλειδιά - δε γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα.

Ο 56χρονος σταθμάρχης εργάζεται 35 χρόνια στον ΟΣΕ. Ήταν στο τμήμα των αποσκευών και μόλις πριν έναν μήνα ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, μετά από εκπαίδευση ενός έτους. Θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στη διαλεύκανση της υπόθεσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει λεπτομερείς εξηγήσεις παρουσία εισαγγελέα. 

Υπάρχουν φόβοι ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι - Eurokinissi

Υπάρχουν φόβοι ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι - Eurokinissi

Τέμπη: Ανησυχία για αύξηση των νεκρών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο της τραγωδίας για νεκρούς και αγνοούμενους. Όμως οι αρχές δεν είναι αισιόδοξοι και εκφράζουν φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών. 

Τέμπη: «Στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη όλα γίνονται χειροκίνητα»

Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν συνολικά τρεις οδηγοί, ο ένας εκ των οποίων είχε τελειώσει τη βάρδια του και καθόταν δίπλα στους συναδέλφους του που ήταν σε υπηρεσία. Στο βαγόνι της πρώτης θέσης επέβαιναν πάνω από είκοσι άτομα, όμως ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτός ο αριθμός είναι ακριβής. Στο βαγόνι των οδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας υπήρχαν δύο οδηγοί. 

Τα περισσότερα θύματα υπήρχαν στη μηχανή και στο πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας - Eurokinissi

Τα περισσότερα θύματα υπήρχαν στη μηχανή και στο πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας - Eurokinissi

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: «Πάμε κι όπου βγει», είπε ο μηχανοδηγός

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των νεκρών, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές. Η εκτίμηση που δίνεται ανεπίσημα είναι ότι θα ξεπεράσουμε τους 50 νεκρούς. Προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη εκτίμηση καθώς τα εισιτήρια δεν έχουν όλα ονοματεπώνυμο, αφού αυτά που εκδίδονται από τον γκισέ στους σταθμούς δεν είναι υποχρεωτικά ονομαστικά. 

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Στους 32 οι νεκροί, πάνω από 85 οι τραυματίες

Συγκεχυμένη είναι και η εικόνα για τη λίστα των επιβαινόντων. Η εταιρία έδωσε λίστα με 352 επιβαίνοντες, στους οποίους υπάρχουν επαναλαμβανόμενα ονόματα. 

Τέμπη: Η ανακοίνωση της Hellenic Train

Η Hellenic Train ακύρωσε όλα τα δρομολόγια για σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι και έπειτα, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα: 

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top