Στους 36 οι νεκροί στα Τέμπη - «Βρίσκαμε πτώματα στα χωράφια»

Οι μηχανοδηγοί εντοπίστηκαν νεκροί - Νέοι τα περισσότερα θύματα

Mαρτυρία επιβάτη για την τραγωδία στα Τέμπη / Βίντεο από Open

Συγκλονίζει την Ελλάδα η εθνική τραγωδία με την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Στους 32 οι νεκροί, πάνω από 85 οι τραυματίες

Στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ.

Επτά είναι οι απανθρακωμένες σοροί, ενώ αρκετοί νεκροί είναι διαμελισμένοι. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι, πολλοί φοιτητές. Οι μηχανοδηγοί των τρένων εντοπίστηκαν νεκροί.

Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική επέβαιναν δύο άτομα προσωπικό.

Τεμπη

Στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στα Τέμπη / Intimenews

Τραγικές είναι οι εικόνες στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι τραυματίες ανέρχονται στους 66, εκ των οποίων οι εξήντα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και έξι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Oι μαρτυρίες των επιβατών που έζησαν τον εφιάλτη συγκλονίζουν.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: «Πάμε κι όπου βγει», είπε ο μηχανοδηγός

«Τεράστιες φλόγες, άκουγα φωνές»

«Ήταν πάρα πολύ δυνατή η σύγκρουση. Ένα παιδί που ήταν όρθιο έπεσε πέντε θέσεις πίσω. Η πρώτη σκηνή που θυμάμαι είναι να μυρίζω το καμένο. Έβγαλα το κεφάλι έξω και είδα φλόγες τεράστιες και άκουγα φωνές από παντού χωρίς να καταλαβαίνω ποιος λέει τι», δήλωσε στο Action 24 μια επιβάτης του τρένου που βρισκόταν στο τελευταίο βαγόνι.

Τέμπη: «Βρήκαμε νεκρούς στα χωράφια» - Συγκλονίζουν οι διασώστες 

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή διασώστη.

«Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν μπορούσες να πλησιάσεις, υπήρχε φωτιά, επιχειρούσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η κατάσταση ήταν τραγική, υπήρχαν πάρα πολλοί νεκροί.

Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στη ζωή και - κυρίως στα τρία πρώτα βαγόνια - δεν ήταν κανένας από όσους ανασύρονταν ζωντανός. Aπό τα βαγόνια έβγαζαν συνέχεια θύματα. Στην πλειονότητά τους, ήταν νέα παιδιά». 

«Βρήκαμε νεκρούς στα χωράφια» - Συγκλονίζει διασώστης / Βίντεο από MEGA

Οπως είπε ο διασώστης, από τα πρώτα βαγόνια οι νεκροί ήταν απανθρακωμένοι και ήταν δύσκολη η αναγνώρισή τους.

Τέμπη: «Στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη όλα γίνονται χειροκίνητα»

Τεμπη

Ανείπωτη τραγωδία από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική στα Τέμπη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα / Intimenews

Tέμπη: «Είδα παντού φλόγες, έλιωσαν τα βαγόνια»

 «Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.

Τεμπη

 

Τεμπη

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις επιχειρήσεις στο σημείο της τραγωδίας / Eurokinissi

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι.

«Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος.

«Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος».

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top