Μίκης Θεοδωράκης: Το Star στο ωδείο που έκανε τα πρώτα του μαθήματα 

Βαθιά στην καρδιά του Μίκη η Αρκαδία

Το Star περπάτησε στα μέρη της πατρίδας μας που ο τελευταίος των «μεγάλων»,  Μίκης Θεοδωράκης άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του. Τόποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, από το σπίτι που έπαιξε σαν παιδί, το Ωδείο που ένιωσε το πρώτο του σκίρτημα για τις νότες μέχρι και το κελί που φυλακίστηκε.

Μίκης Θεοδωράκης: «Υπέφερε πολύ - Να τον αγαπάτε πάντα!» δήλωσε η κόρη του

Φυλακές Ωρωπού – Το Star στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη 

Με τη μουσική του ο Μίκης Θεοδωράκης άλλαξε τον κόσμο μας. Κάθε τραγούδι είχε τη δική του ιστορία . Διώχθηκε, συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τις απόψεις του. Κανείς όμως δεν κατάφερε να φυλακίσει την έμπνευσή του.
Ντουβάρια γεμάτα από βάσανα από τους εγκλείστους όπως και του Μίκη Θεοδωράκη που πέρασε πολλές στιγμές στο κελί της απομόνωσης των φυλακών του Ωρωπού.

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του συνέντευξη στο Star

Το σπίτι του στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και Λόντου στην Πάτρα

Κανείς δεν μπορούσε να τον βάλει σε καλούπια. Ήδη από παιδί όπως περιγράφουν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star οι γείτονες του στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και Λόντου στην Πάτρα είχε την δική του άποψη. 

«Η μαμά μου τον είχε σαν παιδί της. Ήταν πολύ ζωηρός. Επειδή είχε μάντρα ανέβαιναν τα παιδιά και της έλεγε να καταβρέχουν τα παιδιά για να μην χαλάνε τη μάντρα» περιέγραψε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού. 

Τη δεκαετία του ‘30 ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκεστην Πάτρα. Βέβαια το σπίτι που έμενε έχει γίνει πολυκατοικία και δε θυμίζει σε τίποτα το νεοκλασικό της εποχής.

«Όταν πήγα στη συναυλία του με θυμήθηκε. Μου είπε να μη γκρεμίσουμε το σπίτι και όταν το έμαθε... μας μάλωσε» πρόσθεσε η ιδιοκτήτρια κ.Κασσιανή. 

Μίκης Θεοδωράκης: Το Star στο ωδείο που έκανε τα πρώτα του μαθήματα 

«Ιδιαίτερα εδώ στην Πάτρα θέλω να ξέρεις συναντήθηκα για πρώτη φορά με τη μουσική. Αγόρασα το πρώτο μου βιολί. Πήγα στο ωδείο Πατρών» είχε πει στην ΕΡΤ ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο ωδείο στην οδό Γερμανού άρχισαν όλα για την ιδιοφυΐα της σύνθεσης που κατέκτησε τον κόσμο. Στα 12 του έγραψε το πρώτο του τραγούδι «Το καραβάκι».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε τα πρώτα του μαθήματα βιολιού στο Ωδείο της Πάτρας από το 1936 έως το 1940 και στο μαθητολόγιο με τις βαθμολογίες του ήταν σε όλα άριστος. 

«Είμαστε περήφανοι που πέρασε από εδώ . Μας είχαν πει ότι ήταν ζωηρό πνεύμα που πήγε τη μουσική πιο πέρα» είπε η διευθύντρια του ωδείου Πάτρας, θεοδώρα Βικάτου

Μίκης Θεοδωράκης: Έγραψε τα καλύτερα τραγούδια του στον Πύργο

Στο σπίτι που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης (1938-1939) έγραψε τα πρώτα του παιδικά τραγούδια. «Έγραψα τα καλύτερα τραγούδια στον Πύργο» είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης το 2013 στον ΣΚΑΪ.

Ήταν τα καλύτερα τραγούδια όπως είπε γιατί οι πρώτοι που τα άκουγαν ήταν οι γονείς του  κάθε βράδυ μετά το φαγητό.  Αν  ήταν βαλς η μαμά του και ο μπαμπάς του χόρευαν , είχε πει σε  μία από τις συνεντεύξεις του. Τότε, συνέθεσε και το πρώτο του τανγκό με τίτλο «Φύγε θλίψη, μη μου ματώνεις τη δόλια την καρδιά».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top