Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του συνέντευξη στο Star

«Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπά όλες τις παρτίδες του κόσμου»

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2018 όταν ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης είχε δώσει την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο Star. Με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την ονοματοδοσία των Σκοπίων, δέχτηκε να μιλήσει στον δημοσιογράφο του Star, Άρη Λάμπο. Η απλότητά του και τα λόγια του επιβεβαίωσαν γι’ ακόμη μια φορά πόσο σπουδαίος ήταν… 

Μίκης Θεοδωράκης: «Υπέφερε πολύ - Να τον αγαπάτε πάντα!» δήλωσε η κόρη του

Η τελευταία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Star

«Κάθε τετραγωνικό μέτρο της Ελλάδας είναι βαμμένο με αίμα. Εμένα ο πατέρας μου έφυγε 16 χρόνων από την Κρήτη και πήγε να πολεμήσει στην Ήπειρο και ελευθέρωσε την Ήπειρο. Ο πατέρας μου τραυματίστηκε βαριά, έχυσε το αίμα του στο Μπιζάνι στα Γιάννενα. Ο αδερφός του πατέρα μου επίσης τραυματίστηκε βαριά, χύσαμε αίμα η οικογένειά μας. Κι εγώ στη Θεσσαλονίκη επάνω έχυσα αίμα. Είμαστε μικρή χώρα… τι μας μένει; Η ιστορία μας μένει, ο πολιτισμός μας μας μένει, η περηφάνια μας μας μένει γιατί είμαστε περήφανοι. έχουμε τέτοια ιστορία… δεν έχει άλλος λαός τέτοια ιστορία και εγώ είμαι πάρα πολύ περήφανος γι’ αυτό το πράγμα.

Εγώ την πατρίδα μου την αγαπώ γιατί αγαπάει τους άλλους, δεν τους μισεί. Αυτή είναι η διαφορά του πατριωτισμού από τον εθνικισμό

Ο χώρος αυτός και η ιδέα για την υπεράσπιση της Ελλάδας, η πατρίδα τίποτα άλλο… Για μένα που όλα τα χρόνια ήμουν απλός διαδηλωτής, να είμαι τώρα κεντρικός ομιλητής είναι ίσως ένα μεγάλο δώρο που μου δίνεται. Νομίζω το τελευταίο γιατί όπου να ‘ναι… είμαι μεγάλος και θα φύγω, αλλά θα φύγω πολύ ευτυχής.

Κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο – Στο Σύνταγμα ο Μίκης Θοεδωράκης

Αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπά όλες τις παρτίδες του κόσμου. Ποτέ δεν κάναμε κατοχή ξένων χωρών. Εκτιμούμε και αγαπούμε όλους τους λαούς. Εδώ οι Αλβανοί δεν έφαγαν ψωμάκι και λοιπά, τώρα μας απειλούν. Με τους Τούρκους δε χάσαμε τη Μικρά Ασία; Βάλαμε ποτέ εμείς να ξαναπάρουμε τα χαμένα εδάφη; Σεβόμαστε. Ήμεθα ένας λαός συκοφαντημένος, αλλά μην ξεχνάς ότι όταν ο Χίτλερ είχε καταλάβει όλη την Ευρώπη και είχε μαυρίσει όλη η Ευρώπη και υπήρχε φόβος, η Ελλάδα ειπε όχι.  

Αν με σκοτώσουν ξέρετε τι θα γίνει; Όλο αυτό το πλήθος θα γίνουν λιοντάρια. Τι άλλο περιμένω εγώ τώρα; Έναν ωραίο θάνατο. Τίποτα άλλο»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top