Μετακινήσεις σε νησιά: Τα μέτρα που ισχύουν για ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι επιβάτες

Η ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς όλοι φοβούνται πως ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών. Για την αποφυγή, λοιπόν, του κινδύνου αυτού έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 5 Ιουλίου, αυστηρότερα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Τα νέα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία με κατεύθυνση τα νησιά.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από αύριο σε δημόσιες υπηρεσίες και διασκέδαση

Αναλυτικά, από σήμερα όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στα νησιά θα πρέπει για να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, πλοία και θαλάσσια ταξί να έχουν μαζί τους:

Σαρωτικοί έλεγχοι από αύριο στα πλοία - Τι να προσέξετε

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον εμβολιασμό για κορωνοϊό.
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε αρνητικό rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. 
  • Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
  • Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

Τι προβλέπεται για τα self tests στον ιδιωτικό τομέα για τον Ιούλιο

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος - Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο - Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος - Γαλατάς, Πούντα - Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή - Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται, επίσης, η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.

Γεωργιάδης: Υπάρχει το εμβόλιο, τέλος το «κάθομαι και παίρνω λεφτά»

Δεκτές θα γίνονται, επίσης, οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Παυλάκης: Αν συνεχιστεί έτσι, το φθινόπωρο θα είναι μη διαχειρίσιμο

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο.

Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. 

Εμβολιασμός – Ελλάδα: Οι περιοχές - πρωταθλητές και οι ουραγοί

Την ίδια ώρα στέλνει μήνυμα ότι τυχόν νέα έξαρση της επιδημίας από τον φθινόπωρο δε θα φέρει συνολικά μέτρα για όλους, αλλά περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. 

«Δε θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιάσμενοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός;, ξεκαθαρίζοντας πως όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να αποδεχθούν και τις συνέπειες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top