«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα και τους μη εμβολιασμένους

Από σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Μπορεί να ετοιμαζόμαστε για ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, από αυτό του 2020, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση και ο πλήρης εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 30%, ωστόσο η ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο είναι έντονη.

Η χαλάρωση των μέτρων και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα (η - λεγόμενη - ινδική μετάλλαξη), κάνει τους ειδικούς να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Δύσκολη η αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown για την προστασία των ανεμβολίαστων

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν διαρκώς ότι είναι πολύ κρίσιμο να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι πολίτες, ώστε να μας βρει «θωρακισμένους» το φθινόπωρο απέναντι στον κορωνοϊό.

Σήμερα «πέφτουν» οι μάσκες - Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους (τα αποκαλούμενα «προνόμια»), ευελπιστώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει και ως κίνητρο σε όσους ακόμη αμφιταλαντεύονται, για το εάν θα κάνουν το εμβόλιο.

«Ουδείς το φθινόπωρο δε θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν - παραδείγματος χάριν - επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του», είπε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για εμβολιασμό: Θα φτάσουμε στο 50 - 55% αλλά αυτό δε φτάνει

«Ναι» από Μητσοτάκη σε διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προειδοποίησε πως ένα ενδεχόμενο νέο κύμα θα αφορά περισσότερο τους ανεμβολίαστους.

Αυτό που επισημαίνουν πηγές από την κυβέρνηση είναι πως, εάν έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα είναι δύσκολη η οικονομική και κοινωνική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown το φθινόπωρο για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι, σε περίπτωση τέταρτου κύματος κορωνοϊού.

«Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα το φθινόπωρο»

Σαφή προειδοποίηση προς τους ανεμβολίαστους απηύθυνε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Άρση μέτρων: Επιστροφή στην κανονικότητα - Τι αλλάζει τις επόμενες μέρες

«Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%», επεσήμανε ο κ. Αγραβάνης.

Μόσιαλος: Θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα σε όλο τον πλανήτη

«Να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας το φθινόπωρο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Επιτροπή Βιοηθικής: Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά με προϋποθέσεις

«Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top