Επιτροπή Βιοηθικής: Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά με προϋποθέσεις

Το πόρισμα αναφέρεται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανοίγει η Επιτροπή Βιοηθικής στο πόρισμά της, το οποίο είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή προτείνει προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας για το ζήτημα, προτείνοντας να ακολουθηθούν πρώτα κάποια στάδια, πριν υιοθετηθεί η «έσχατη λύση», όπως την αναφέρει, του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως επισημαίνει, για να δικαιολογηθεί ηθικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των εμβολίων, η αποτελεσματικότητά τους αλλά και η διαθεσιμότητά τους, προκειμένου να υπάρχει ίση πρόσβαση για όλους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στη δημοσιότητα σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής

Οι πληθυσμιακές ομάδες, για τις οποίες πιθανόν να υιοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, είναι:

  • το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό)
  • το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας ευάλωτων ατόμων (π.χ. ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με αναπηρία), τα οποία διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 ή αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 ακόμα και θάνατο

Νέα χαλάρωση μέτρων: Τι ανοίγει το Σάββατο 19 Ιουνίου

«Το κρίσιμο στοιχείο στη λήψη αποφάσεων είναι το όριο επικινδυνότητας, που θεωρείται αποδεκτό για χρήση ενός νέου εμβολίου», αναφέρει η Επιτροπή, σημειώνοντας πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency - EΜΑ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA).

Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό με συγκεκριμένο εμβόλιο 

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως πρέπει να ληφθούν και άλλα κριτήρια υπόψη, όπως οι μεταλλάξεις του ιού, αλλά και η διάρκεια της ανοσίας, που προσφέρουν, και η ανάγκη επαναληπτικών δόσεων (boosters).

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με συγκεκριμένο εμβόλιο, εάν αυτό έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει και από τις νέες μεταλλάξεις καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

Τα τρία στάδια που προτείνει η Επιτροπή Βιοηθικής πριν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

1. Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

2. Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

3. Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Δείτε ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top