Νέα χαλάρωση μέτρων: Τι ανοίγει το Σάββατο 19 Ιουνίου

Τι αλλάζει για self tests, τουρισμό, εργαζόμενους και κινηματογράφους

Νέα χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού αποφάσισε η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο 19 Ιουνίου αποφάσισε η κυβέρνηση, στον απόηχο της μείωσης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων, καθώς παράλληλα προχωρά ο εμβολιασμός.

Οι αλλαγές αφορούν τόσο στο άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων (παιδότοποι, λούνα παρκ, υπηρεσίες μασάζ κλπ), όσο και σε αλλαγές, που αφορούν τον τουρισμό, τον αριθμό των πελατών στα καταστημάτα, τους κινηματογράφους, αλλά και τα γυμναστήρια.

Τι ανοίγει το Σάββατο 19 Ιουνίου

•    Άνοιγμα των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους,  με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες και αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.

•    Άνοιγμα των λούνα πάρκ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Αποστάσεις τουλάχιστον 4m μεταξύ των μηχανημάτων έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.- Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.- Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.

- Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.

- Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.

- Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρων απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.

- Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας / υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις τις επιχείρησης.

- Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία

•    Ξεκινούν οι εμποροπανήγυρεις 

Για την έναρξη τους πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

- Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία, που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, που έχει εμβολιασθεί με μία δόση είναι >50%

- Σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν την συμμετοχή τους στην πανήγυρη (PCR 72 ωρών ή RAT 48 ωρών ή self-test 24 ωρών)

- Εφαρμογή των μέτρων Δημόσιας Υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κλπ) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής.

Ανοίγουν κινηματογράφοι και παιδότοποι - Τι αλλάζει στα καταστήματα

•    Άνοιγμα των υπηρεσιών μασάζ

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναλογία πελάτη με τετραγωνικά μέτρα να «πέσει» στο 1 πελάτης ανά 16 τ.μ. στα καταστήματα, από 1 ανά 25 τ.μ., που ήταν.

Τι αλλάζει σε γυμναστήρια και κινηματογράφους

Από την 21η Ιουνίου, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν αν πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες, με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα των κλειστών κινηματογραφικων αιθουσών από την 1η Ιουλίου, στο 50% της χωρητικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Τι αλλάζει για self tests, τουρισμό

•    Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.

•    Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

•    Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι (με τα αναγνωρισμένα –από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Εξαιρούνται τις πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

Self test: Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν από τα φαρμακεία - Ποιοι εξαιρούνται

•    Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top