Σήμερα «πέφτουν» οι μάσκες - Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τι αλλάζει σε εστίαση, γάμους και οργανωμένες παραλίες

Ένα ακόμη βήμα χαλάρωσης των μέτρων αποφάσισαν κυβέρνηση και ειδικοί. Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους.

Άρση μέτρων: Επιστροφή στην κανονικότητα - Τι αλλάζει τις επόμενες μέρες

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από τις 28 Ιουνίου

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, της άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). Το ίδιο ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια.

Άρση μέτρων: Τέλος τα self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στην εστίαση, αλλάζει το πρωτόκολλο και πλέον ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε ένα τραπέζι θα είναι τα 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.

Στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, οι οποίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι αλλάζει στις δημόσιες υπηρεσίες

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν επίσης, την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), στην εργασία τους με φυσική παρουσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, από τις 28 Ιουνίου.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται, επίσης, να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς ραντεβού, αν και προτιμάται για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο σχετικά με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών (1 άτομο ανά 16 τ.μ.)  και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές, πρέπει να τηρούνται και στις δημόσιες υπηρεσίες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top