Γηροκομείο Χανιά: «Έβρισκαν δικαιολογίες για να μη δούμε τη μάνα μας»

Κλήση μαρτύρων και άρση τηλεφωνικού απορρήτου ζητά ο δικηγόρος

Όλα όσα είπε σήμερα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο δικηγόρος των ιδιοκτητών του γηροκομείου, Νίκος Ρουσόπουλος

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα Χανιά οι καταγγελίες για θανάτους σε γηροκομείο της περιοχής. Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες, με τις μαρτυρίες να μιλούν για κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των τροφίμων και για άθλιες συνθήκες υγιεινής. Επτά πρώην υπάλλληλοι έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για την υπόθεση. 

Κρήτη: Έρευνα για 68 νεκρούς σε γηροκομείο - Τι έδειξε η εκταφή ηλικιωμένης

Η είδηση έγινε γνωστή όταν διατάχθηκε η εκταφή σορού 85χρονης τροφίμου για να εξεταστούν τα αίτια θανάτου της, που είχε προέλθει πριν από 11 μήνες.

Γιος 85χρονης: «Πηγαίναμε να τη δούμε κι έβρισκαν συνέχεια δικαιλογίες»

«Πηγαίναμε κάθε μέρα κι εγώ και ο αδελφός μου. Δεν είχαμε διαπιστώσει κάτι μεμπτό και θεωρούσαμε ότι όλα πήγαιναν καλά. Όταν άρχισε το lockdown, πήγαμε μερικές φορές αλλά στην ουσία δεν ξαναείδαμε τη μητέρα μας. Όλο μας έλεγαν κάποια δικαιολογία, ότι την έκαναν μπάνιο, ότι την κούρευαν, ότι κοιμόταν κτλ. Μετά μας είπαν ότι έπαθε ουρολοίμωξη και ότι ανέβασε πυρετό. Την επόμενη ότι ο πυρετός έπεσε κι ότι ήταν καλά και τη μεθεπόμενη μας είπαν: "Η μητέρας σας έφυγε"» περιγράφει ο γιος της 85χρονης, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Η μαρτυρία φωτιά του γιου της 85χρονης στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

«Μας κορόιδευαν. Τα τελευταία, τα μάθαμε πριν λίγες μέρες, όταν μας ειδοποίησε η αστυνομία ότι πρέπει να γίνει εκταφή γιατί υπάρχουν καταγγελίες» προσθέτει ο γιος της ηλικιωμένης.

Ο γιος της 85χρονης τονίζει ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα και πως είχε πάει τη μητέρα του στο εν λόγω γηροκομείο μετά από συστάσεις. «Δε θεωρήσαμε ότι την πήγαμε εκεί για να την εκτελέσουν» είπε. 

Δικηγόρος ιδιοκτητριών γηροκομείου: Ζητά να κληθούν 53 μάρτυρες και άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Με αναφορά- υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απαντά ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων, στις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή.

Χανιά: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το γηροκομείο - Τι λένε οι δικηγόροι

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Παράλληλα, προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Γηροκομείο Χανιά: Ερευνώνται 73 θάνατοι και μεταβιβάσεις ακινήτων

«Μετέβην στον Άρειο Πάγο, ώστε να καταθέσω μία αίτηση- υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας, γιατί εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά μόνο από τα ΜΜΕ. Επίσης, να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52- 53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς, συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο, να βεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

To χρονικό της υπόθεσης για το γηροκομείο στα Χανιά - ρεπορτάζ εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Όπως, βέβαια, προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι «είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων». Πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς; Ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορωνοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο, και ζητάει συγγνώμη, γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί.

Γηροκομείο Χανιά: Συνελήφθη ένας νοσηλευτής

Όλα αυτά να τεθούν υπ' όψιν των προανακριτικών αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα» σημείωσε ο δικηγόρος των ιδιοκτητών του νοσοκομείου, Νίκος Ρουσόπουλος.

Γηροκομείο Χανιά: Κλήση 53 μαρτύρων ζητά η πλευρά του γηροκομείου

Για το αν από τους 53 μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν, υπάρχουν συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε ότι είναι οι περισσότεροι. «Όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει. Κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί 5 άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες και άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές αρχές στα Χανιά» υπογράμμισε.

Το γηροκομείο στα Χανιά για το οποίο έχουν γίνει καταγγελίες- φωτογραφία Eurokinissi

Το γηροκομείο στα Χανιά για το οποίο έχουν γίνει καταγγελίες- φωτογραφία Eurokinissi

Εκτός από καταγγελίες πρώην εργαζομένων υπάρχουν και καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων, που όπως λένε αναγκάστηκαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους, γιατί έβλεπαν όλα αυτά. Ο δικηγόρος απάντησε ότι δε θεωρεί ότι κάτι τέτοιο.  «Το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σϊγουρα η ελληνκή Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της, όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους».

Γηροκομείο Χανιά: Επείγον ερώτημα από το υπουργείο Εργασίας

«Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα". Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική» τόνισε ο δικηγόρος.

Γηροκομείο στα Χανιά: «Η μητέρα μου έφυγε πεινασμένη, είχε πληγές»

Αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία. «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από τον Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι' αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα».

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι είναι σίγουρος και έχει την πληροφόρηση ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπάρχει υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες. «Ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε» είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top