Κρήτη: Έρευνα για 68 νεκρούς σε γηροκομείο - Τι έδειξε η εκταφή ηλικιωμένης

Η απάντηση του γηροκομείου στα Χανιά

Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Βότσκαρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των θανάτων 68 ηλικιωμένων, που φιλοξενούνταν σε γηροκομείο στα Χανιά της Κρήτης, μέσα σε έναν χρόνο. Πέθαναν όλοι τους από ανακοπή καρδιάς. 

Με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε κι έγινε χθες η εκταφή ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία διέμενε στη συγκεκριμένη δομή, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της. 

Χανιά: Έρευνα για θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο - 68 το τελευταίο έτος

Όπως μετέφερε στο Mega o δημοσιογράφος του parakritika.gr, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σώμα της ηλικιωμένης δε βρέθηκε καμία ένδειξη κακώσεων. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

Στο μικροσκόπιο των αρχών ο οίκος ευγηρίας

Τους τελευταίους 11 μήνες το συγκεκριμένο γηροκομείο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών μετά από καταγγελία οικογένειας τροφίμου, που έφυγε από τη ζωή, καθώς ερευνάται αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών είναι και η σύσταση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και η ανθρωποκτονία με δόλο δια παράλειψης κατά συρροή. 

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, η έρευνα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη και τα ληξιαρχεία άλλων νομών, σχετικά και με άλλες περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων που είχαν φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη δομή. 

Το ληξιαρχείο Χανίων παρέδωσε στοιχεία για 24 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποθέσεις έχουν φτάσει πλέον τις 68. 

Σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως γράφει το zarpanews.gr

Σε έγγραφο της 23ης Μαρτίου, η Ασφάλεια Χανίων ζητά από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα. Παράλληλα, ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Είχαν γίνει καταγγελίες και πριν από δέκα χρόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες, και πριν από δέκα χρόνια είχαν γίνει καταγγελίες για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, όμως η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. 

Επίσης, από την έρευνα έχει προκύψει ότι την τελευταία τριετία στη συγκεκριμένη δομή έχουν καταγραφεί πάνω από 60 θάνατοι ηλικωμένων. 
Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 10 καταγγελίες από συγγενείς θανόντων, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται εκεί. 

Η εισαγγελία διέταξε τους αστυνομικούς να ξεκινήσουν έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε φυσικά αίτια ή στην εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς τους.

Στελέχη της Ασφάλειας έκαναν έφοδο στο ίδρυμα πριν από λίγες εβδομάδες και δε διαπίστωσαν κάτι, γιατί δικαστικός λειτουργός, ο οποίος είχε λάβει την πρώτη καταγγελία, προγενέστερα είχε καλέσει υπευθύνους του ιδιωτικού ιδρύματος να καταθέσουν. Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, είναι πολύ πιθανόν να φοβήθηκαν κι έτσι να βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Η απάντηση του γηροκομείου

Ο εκπρόσωπος του γηροκομείου στα Χανιά , Ιωάννης Σφακιωτάκης, απάντησε στις καταγγελίες

Όπως αναφέρει δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο από την ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι κατά τη χθεσινή διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σορό ηλικιωμένης γερόντισσας από την Κίσσαμο, που διέμενε στη συγκεκριμένη δομή, δεν εντοπίστηκαν ευρήματα κακοποίησης. Τονίζει ακόμα ότι χθες διενεργήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του γηροκομείου:

«Θρίλερ με Γηροκομείο στα Χανιά»

(1) ΜΕΝΟΣ ΝΟΣΗΡΟ -ΣΚΟΠΟΙ ΠΡΟΔΗΛΟΙ

1.Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, Ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες(22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου.

2.Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.

3.Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.

4.Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου.

5.Μένει να βγάλουν τις μάσκες-γιατί γνωρίζουμε- όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να «καμαρώσει» η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους.

Έστι δίκης οφθαλμός.

Χανιά 23-4-2021

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top