Γηροκομείο Χανιά: Ερευνώνται 73 θάνατοι και μεταβιβάσεις ακινήτων

«Βίαιο τάισμα οδήγησε σε θάνατο ηλικιωμένου»

Μορφή τσουνάμι έχουν πάρει οι καταγγελίες για τη λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά, όπου καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι ηλικιωμένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων για τα αίτια των θανάτων αυτών.

Γηροκομείο στα Χανιά: «Η μητέρα μου έφυγε πεινασμένη, είχε πληγές»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο, 63 πέρσι και 9 το 2021. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν στο νοσοκομείο, μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο, ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες από πρώην εργαζομένους και συγγενείς για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων.

Έρευνες και για μεταβιβάσεις ακινήτων

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων. 

Σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία έπασχε από άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο. 

Χανιά: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το γηροκομείο - Τι λένε οι δικηγόροι

Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Τόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, όσο και η ιδιοκτήτρια αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αποδεχθεί τίποτα για όσα καταγγέλλονται. 

Γηροκομείο στα Χανιά: Οι ηλικιωμένοι είχαν ψείρες και δεματοπάθειες

Ωστόσο, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών ηλικιωμένων που προχωρούν σε νέες καταγγελίες. 

Πρώην εργαζόμενος, μιλώντας στον Alpha αποκάλυψε ότι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν ψείρες, δερματοπάθειες και υπέφεραν από ουρολοιμώξεις, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες. 

Κρήτη: Έρευνα για 68 νεκρούς σε γηροκομείο - Τι έδειξε η εκταφή ηλικιωμένης

Συχνά ήταν επίσης και τα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος ηλικιωμένων που έπασχαν από άνοια. Καταγγέλλουν ακόμα αυταρχική συμπεριφορά της Διεύθυνσης, ελλιπή σίτιση και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να βγαίνουν οι ηλικιωμένοι στην αυλή ή να κάνουν κινησιοθεραπείες. 

Συγγενείς ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι υπήρξε δραματική επιδείνωση της κατάστασης των συγγενών τους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ ελέγχονται και οι συνταγογραφήσεις μέσω ΑΜΚΑ, εξαιτίας της αλλαγής στη φαρμακευτική αγωγή των ηλικιωμένων.

Καταγγελία εργαζόμενης: «Βίαιο τάισμα οδήγησε σε θάνατο»

Σοκ προκαλεί και η καταγγελία πρώην υπαλλήλου του γηροκομείου στο zarpanews.gr, για την οποία διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων. 

Χανιά: 68 νεκροί ηλικιωμένοι σε γηροκομείο - Διεξάγεται έρευνα

Η γυναίκα έκανε λόγο για ψεκασμούς με εντομοκτόνο στα κεφάλια τροφίμων για να καταπολεμηθούν οι ψείρες, απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας, ενώ δήλωσε πως είδε με τα μάτια της 25 έως 30 θανάτους, από τους οποίους ο ένας ενδεχομένως να προέκυψε μετά από βίαιο τάισμα με σύριγγα. 

«Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε», είπε μεταξύ άλλων η πρώην εργαζόμενη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top