Γηροκομείο στα Χανιά: «Η μητέρα μου έφυγε πεινασμένη, είχε πληγές»

Συγκλονίζουν κόρη ηλικιωμένης και πρώην εργαζόμενος

Τι είπε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, o δικηγόρος της ιδιοκτησίας του γηροκομείου, Νίκος Ρουσόπουλος 23/4

Δεν έχουν τέλος οι μαρτυρίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου στα Χανιά, όπου τον τελευταίο χρόνο πέθαναν 68 άνθρωποι, όλοι από ανακοπή καρδιάς. 

Οι καταγγελίες από πρώην εργαζομένους και συγγενείς των θυμάτων είναι ανατριχιαστικές. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε εκπαιδευτικός, κόρη μιας 94χρονης, η οποία φιλοξενούταν στο γηροκομείο από το καλοκαίρι του 2019 και πέθανε την άνοιξη του 2020. 

Χανιά: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το γηροκομείο - Τι λένε οι δικηγόροι

Όπως είπε στο zarpanews.gr, η μητέρα της υποσιτιζόταν συστηματικά, ενώ λίγο πριν πεθάνει η κατάστασή της ήταν δραματική. 

«Δεκαπέντε μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Κι όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δε μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν», είπε.

Η ίδια την είχε επισκεφθεί και είχε διαπιστώσει και η ίδια ότι ήταν σε άθλια κατάσταση. 

Κρήτη: Έρευνα για 68 νεκρούς σε γηροκομείο - Τι έδειξε η εκταφή ηλικιωμένης

«Ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει», πρόσθεσε.

Η γυναίκα, δεν μένει μόνιμα στην Κρήτη και δεν μπορούσε να βρίσκεται συνεχώς με τη μητέρα της για να τη φροντίζει, αλλά υποστήριξε πως όταν μπήκε στο ίδρυμα ήταν σε καλή κατάσταση. 

Χανιά: 68 νεκροί ηλικιωμένοι σε γηροκομείο - Διεξάγεται έρευνα

«Ήταν 94 ετών, είχε γεροντική άνοια, αλλά δεν ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά. Το μόνο της πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει μόνη της και έπρεπε να τη βοηθούν για να κινείται. Στο ίδρυμα όμως την είχαν συνεχώς ξαπλωμένη. Είχε βγάλει πληγές από την ακινησία και τις είχα δει», είπε και με δάκρυα στα μάτια συνέχισε:

«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη».

Η ίδια δηλώνει έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει. Μάλιστα, εκφράζει και την επιθυμία της να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που είχαν οικείους τους στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Πρώην εργαζόμενος: «Έδεναν τους ηλικιωμένους και τους χτυπούσαν»

Συγκλονιστικά είναι και τα όσα λέει και πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο στα paraktitika.gr.

«Οι συνθήκες στο γηροκομείο ήταν τραγικές. Έδεναν τους ηλικιωμένους, κάτι στο οποίο είχα αντιδράσει. Πολλές φορές τους χτυπούσαν. Σκουπίζαμε με την ίδια πετσέτα πέντε άτομα και ξυρίζαμε με το ίδιο ξυραφάκι πάνω από δέκα άτομα. Πολλές φορές τους έδιναν φάρμακα για να είναι σαν φυτά, να κοιμούνται και να μην αντιδρούν», είπε ο Δ. Μαυρακάκης. 

Ο ίδιος εργάστηκε εκεί για πέντε μήνες, αλλά όπως είπε όσα συνέβαιναν εκεί δεν του επέτρεπαν να παραμείνει στην εργασία του και παραιτήθηκε. 

Δηλώνει μάλιστα πρόθυμος να καταθέσει στις αρχές όλα όσα έβλεπε όσο καιρό εργαζόταν στο γηροκομείο. 

«Σκευωρία από πρώην εργαζομένους» λέει το γηροκομείο

Η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, κάνοντας λόγο για «διασυρμό με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους», ενώ η ιδιοκτήτρια έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για σκευωρία από πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.

Έπειτα από την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασιστεί το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top