Παυλάκης: «Θα γίνουμε Μπέργκαμο σε μια εβδομάδα αν ανοίξει τώρα η αγορά»

Σαρηγιαννης: «3.700 κρούσματα στις 8 Απριλίου»

Άσχημες θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας στο πεδίο της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γιατρό και ερευνητής τις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκη. 

Όπως είπε στο Open, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης, τύπου Βραζιλίας. 

Στην ώρα τους οι Πανελλαδικές – Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων

«Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο», προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης.

Όπως εκτίμησε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων. 

Άνοιγμα τουρισμού και πριν τις 14 Μαΐου – Τα μέτρα για ασφαλές καλοκαίρι

«Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δε θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα “τείχος των σωφρόνων” που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», είπε.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η μάσκα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να τη φοράμε σωστά και πρόσθεσε ότι είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει. 

Κορωνοϊός: 3.133 νέα κρούσματα και 72 νεκροί

«Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα», τόνισε.

«Εκτίναξη κρουσμάτων σε μια εβδομάδα αν γίνει τώρα το άνοιγμα»

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου, όπως εξετάζεται, ο κ. Παυλάκης ήταν κατηγορηματικός:

Εστίαση: Άνοιγμα από τον Απρίλιο στους εξωτερικούς χώρους

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει».

«Να θυσιάσουμε το Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι»

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θυσιαστεί, να υπάρξει ένα μικρό άνοιγμα, ώστε να ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι. 

Lockdown: Τα self test ανοίγουν την αγορά – Οι νέες ημερομηνίες

«Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι», ξεκαθάρισε.

«Χαμένος ο Απρίλιος»

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ακόμα πως ο Απρίλιος θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του επιδημικού κύματος. 

Διαψεύδει το Μαξίμου σενάρια για παράταση του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου

«Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δε νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία» τόνισε.

Σαρηγιάννης: «8 Απριλίου τα περισσότερα κρούσματα»

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμός και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι στις 8 Απριλίου θα καταγραφούν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. 

Λιανεμπόριο: Τέλος το click away – Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας

Όπως είπε δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 3.700, αλλά από εκεί και μετά θα αρχίσει η πτώση. 

«Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η Γ΄ Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δε θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης», είπε

Ξεκαθάρισε τέλος ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου» και πως αυτό θα έπρεπε να γίνει στις 12 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top