Κορωνοϊός: Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία - Διασωληνώνουν εκτός ΜΕΘ

Σε ισχύ το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας

«Γίνεται επιλογή ασθενών» είπε ο ειδικευόμενος παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος στον Αντ1

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική, καθώς τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό που διακομίστηκαν σε αυτά έχρηζαν διασωλήνωσης, όταν πλέον οι κενές κλίνες είναι ελάχιστες. 

Κορωνοϊός: Αναμένονται έως και 3.000 κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων

Χαρακτηριστικό παράδειγμά το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου η κλινική covid είναι σχεδόν γεμάτη. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο ειδικευόμενος παθολόγος Αιμίλιος Κακλαμάνος, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 80 ασθενείς με κορωνοϊό και τα κενά κρεβάτια είναι πέντε με έξι. Το πιο ανησυχητικό είναι πως τέσσερις διασωληνωμένοι περιμένουν τουλάχιστον ένα 24ωρο να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ ώστε να μεταφερθούν εκεί. 

Κορωνοϊός: Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας στη χώρα - Έφτασε το 12,3%

Ήδη έχει κλείσει μια χειρουργική κλινική για να μετατραπεί σε κλινική covid και προγραμματίζεται να κλείσει και μια παθολογική. Ο κ. Κακλαμάνος δεν έκρυψε, μάλιστα, πως πλέον γίνεται επιλογή ποιος ασθενής θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ όταν αδειάσει ένα κρεβάτι. 

Κορωνοϊός: 1.533 τα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 600 οι διασωληνωμένοι

«Η κατάσταση δεν έχει γίνει ακόμα Μπέργκαμο, αλλά οδεύουμε προς τα εκεί. Τα νούμερα δε βγαίνουν. Δεν μπορώ να καταλάβω πόσοι άνθρωποι πρέπει ακόμα να πεθάνουν για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις, σε επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλον τον ιδιωτικό τομέα, τα νοσοκομεία και τους γιατρούς που υπάρχουν στην Αττική γιατί απλά τα νούμερα δε βγαίνουν», είπε ο κ. Κακλαμάνος. 

ΙΣΑ: Απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ

Ίδια εικόνα και στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ τουλάχιστον οχτώ με δέκα διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. 

Όπως είπε στον Open ο διευθυντής του Ακτινολογικού του νοσοκομείου, Σπύρος Αντωνόπουλος, στην παρούσα φάση η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις, με τους γιατρούς να έχουν φτάσει τις τελευταίες μέρες να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ. 

Κορωνοϊός: «Υπάρχουν δύο ακόμα μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία»

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Κορωνοϊός: Στην Αττική οι περισσότεροι διασωληνωμένοι 

Το προηγούμενο 24ωρο πάνω από 450 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, με τους 258 να εισάγονται σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε μέσα στην πανδημία.

Lockdown: Τα μέτρα «χαλάρωσης» που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι

Οι διασωληνωμένοι χθες (16/3) έσπασαν το φράγμα των 600, που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους ειδικούς, παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα.

Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας

Πλέον, το υπουργείο Υγείας θέτει σε πλήρη εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την πανδημία. Σύμφωνα με αυτό  αναπτύσσει ΜΕΘ σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και ετοιμάζεται να εκκενώσει κι άλλο ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο λεκανοπέδιο για να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου».

Ακόμα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο. νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.

Ήδη ιδιώτες έχουν διαθέσει πολύ περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ για εκτός covid ασθενείς, ενώ δύο νοσοκομεία, το Μαιευτήριο Λητώ και το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, διέθεσαν επιπλέον 145 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό, 85 και 60 αντίστοιχα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top