Κορωνοϊός: Αναμένονται έως και 3.000 κρούσματα την ημέρα

Στο 12,3 «σκαρφάλωσε» ο δείκτης θετικότητας

Η ανακοίνωση ότι υπάρχουν σκέψεις για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων από την επόμενη εβδομάδα έδωσε μια ώθηση στο πεσμένο ηθικό των πολιτών. Μάλιστα θα συνεδρίαζε σήμερα εκτάκτως για το θέμα αυτό και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όμως η πραγματικότητα μας προσγείωσε όλους ανώμαλα. Τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν επιβαρυμένα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται κορύφωση τους τρίτου κύματος με περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των διασωληνωμένων. 

Κορωνοϊός: 1.533 τα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 600 οι διασωληνωμένοι

Χθες ο αριθμός των ασθενών που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ξεπέρασε τους 600, όταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, στις 3 Δεκεμβρίου, είχαν φτάσει τους 622. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν κατά 41 ασθενείς. 

Το περασμένο 24ωρο 459 νέοι ασθενείς με covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, από τους οποίους οι 258 σε νοσοκομεία της Αττικής. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στο λεκανοπέδιο. Όσο για τον δείκτη θετικότητας; Προκάλεσε ζάλη στους ειδικούς καθώς έφτασε το 12,3.

Κορωνοϊός: Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας στη χώρα - Έφτασε το 12,3%

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική και κατήγγειλε ότι όλες οι Μονάδες ήταν γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Κρούσματα σήμερα: «Βράζει» η Αττική με 666 μολύνσεις κορωνοϊού

Οι επόμενες μέρες φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολες, καθώς, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 3.000 ημερησίως και τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και δεδομένου ότι λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας δεν έγιναν πολλά τεστ οι λοιμωξιολογοι πήραν την απόφαση να αναβάλουν τη σημερινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς για την Παρασκευή. 

Κορωνοϊός: Αναβάλλεται για την Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Lockdown: Τι επιδιώκεται να ανοίξει από Δευτέρα 22 Μαρτίου

Όλα θα κριθούν σήμερα και αύριο, αν και όλοι πλέον, ειδικοί και κυβέρνηση βλέπουν να ελαττώνονται οι πιθανότητες  να πάμε σε ένα πιο «χαλαρό» lockdown.

Πρόσω ολοταχώς για σταδιακή άρση του lockdown - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα δύο μέτρα είναι πιθανόν να υιοθετηθούν στο τέλος της εβδομάδας. 

Το πρώτο είναι να επιστρέψει η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τα Σαββατοκύριακα στις 21:00 το βράδυ αντί για τις 19:00 που ισχύει έως τώρα και το δεύτερο να επιτραπεί η μετακίνηση για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο. 

Lockdown: Πρώτα ανοίγουν κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

Μέχρι χθες στόχος της κυβέρνησης ήταν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού και την επόμενη Δευτέρα, 29 Μαρτίου να ανοίξουν τα συνοικιακά καταστήματα για ψώνια με SMS στο 13032. 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως ο σχεδιασμός δεν έχει φύγει από το τραπέζι και ότι ως το αργότερο τα τέλη Μαρτίου θα ανοίξουν οι παραπάνω δραστηριότητες. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες μέρες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top