Αν σας αρέσουν οι αλμυρές πίτες αλλά έχετε βαρεθεί να τρώτε τις κλασικές: τυρόπιτα, σπανακόπιτα ή μανιταρόπιτα εμείς ψάξαμε και σας βρήκαμε πρωτότυπες αλλά και νόστιμες πίτες τις οποίες έφτιαξε φέτος ο Χρήστος Μοίρας στην εκπομπή Breakfast@Star.
Kρεατόπιτα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος
Υλικά της Συνταγής
• 500 γρ. μοσχαρίσια σπάλα
• 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 1 αβγό
• 200 γρ. μανιτάρια
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 πράσινη πιπεριά
• ½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
• 1 φλ. τριμμένο κασέρι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε 200 ml νερό, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά του.
Βάζουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την πάπρικα και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κασέρι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Σ’ ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντας ελαφρά το καθένα. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ξανά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Πρασόπιτα με κρέμα γάλακτος και φέτα
Υλικά της Συνταγής
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή 12 φύλλα)
• 4 - 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
• 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
• 2 αβγά
• 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• ½ κ. γλ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους, περίπου 10 - 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη. Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας αλείφοντας ελαφρώς με ελαιόλαδο.
Επαναλαμβάνουμε με 5 - 6 φύλλα, τοποθετώντας τα σε στρώσεις και αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα.
Απλώνουμε το μείγμα πράσου πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με το μείγμα αυγών και φέτας. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι η πρασόπιτα να ροδίσει και η γέμιση να έχει ψηθεί καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Κοτόπιτα με πιπεριές
Υλικά
• 1 ½ κιλό κοτόπουλο
• 500 γρ. φύλλο χωριάτικο
• 2 - 3 πολύχρωμες πιπεριές
• 2 κρεμμύδια
• 200 γρ. φέτα τριμμένη
• 2 αβγά
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 1 κ.σ. αλεύρι
• Άνηθο ή μαϊντανό
• 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Λίγο βούτυρο (για τα φύλλα)
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
Σ’ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι μαζί με τις πιπεριές, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, τη φέτα και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το κοτόπουλο και τις πιπεριές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το χωριάτικο. Έπειτα βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε το δεύτερο. Απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου με τις πιπεριές ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και βουτυρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια.
Ψήνουμε την κοτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.