Φωτιά στη Βοιωτία: Ολονύχτια μάχη με το πύρινο μέτωπο

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις - Οι κατοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

To ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από το πύρινο μέτωπο της Βοιωτίας 

Μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα με συνεχείς «μάχες» με τις αναζωπυρώσεις πέρασαν οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό, καθώς πολλαπλά πύρινα μέτωπα κατακαίνε τη χώρα, εν μέσω θυελλωδών ανέμων.

Φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας - Νεκρός ένας βοσκός

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτα και τα χωριά τους, αφού οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τα πάντα. Οι θυελώδεις άνεμοι, έως 9 μποφόρ, που δυστυχώς τροφοδοτούν τη φωτιά, κάνει το πκατασβεστικό έργο σχεδόν αδύνατο.

Παρ΄όλα αυτά, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν όλο τους το είναι για να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φωτιά που απειλεί οικίες, δασικές εκτάσεις και γεωργικές εγκαταστάσεις. 

Εικόνα από τη φωτιά στη Βοιωτία / Eurokinissi

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Άσπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και έως τα μεσάνυχτα έλαβαν χώρα έτέσσερις εκκενώσεις οικισμών. Οι αρχές θέλουν να αποφευχθεί η φωτιά να κατευθυνθεί προς το δάσος της Αρβανίτσας, αφού τότε η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Φωτιές: «Στο κόκκινο» και την Τρίτη ο κίνδυνος σε Αττική και άλλες περιοχές

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια το πρωί της Δευτέρας (21/8) και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη.

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, δίνουν πραγματική μάχη για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς αλλά τα πολλά μποφόρ και οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Αλεξανδρούπολη: Σε πλοίο ασθενείς μετά την εκκένωση του νοσοκομείου

Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος αγνοεί τα μηνύματα από το 112 και τρέχει να σώσει το στάβλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρίσκουν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του, μέσα στους καπνούς.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην περιοχή

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι τεράστιες, παρόλα αυτά, δεν έχουν καταγραφεί καόμα επίσημα. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες στην περιοχή.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00 από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά στον Έβρο: Ένας νεκρός στη Λευκίμμη - Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία

Η μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί δεν απέδωσε, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνατοί άνεμοι τροφοδοτούσαν συνεχώς την καταστροφική πορεία της φωτιάς, που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά Ταρσός και Καρυώτη και στη συνέχεια άλλα 2 ‘Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

 

Η περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως από χαμηλή βλάστηση, παρόλα αυτά οι φλόγες «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ορεινό και δεν έχει πρόσβαση.

Οι ελπίδες για ύφεση των ισχυρών ανέμων μέσα στη νύχτα δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι αναμένεται νέα «μάχη» για να περιοριστούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top